ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ingen vill bo med Carola

David Baas · 2 Jun 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Ungdomar väljer hippa områden och vill helst ha Robert Gustafsson som sambo

klar

Artikellänk är kopierad

När ungdomar skaffar sig bostad vill de bo i ett hippt område med bra kommunikationer. Många kan tänka sig att bo ihop med Robert Gustafsson, medan Carola är mardrömssambon. – Boendet är för ungdomar en förlängning av vem man är och inte bara en plats där man bor, säger Bernhard Lüthi, framtidsanalytiker vid Kairos Future. Föreningssparbankens fastighetsbyrå har frågat 1 018 ungdomar i åldern 20 till 24 år om vad som är viktigt när de söker sin första bostad. Området, kostnaden och bra kommunikationer är allra viktigast. En kraftig majoritet vill helst ha ett hyreskontrakt, men på Stockholms kärva bomarknad ser många borätter som enda alternativet.

SVAG BETALKRAFT Hög ungdomsarbetslöshet gör att betalkraften är svag, men de flesta ungdomar tänker själva betala för sin bostad eller dela kostnaden med en sambo. I Stockholm förlitar sig däremot 16 procent av ungdomarna på att mamma och pappa ska pytsa in pengar. För sex av tio ungdomar går smärtgränsen för vad de är villiga att betala för sin bostad vid 4 000 kronor per månad. – Många unga har en realistisk bild av vad det kostar och vad de är beredda att betala, säger Marie Bjurling Larsson på Föreningssparbankens fastighetsbyrå. Den populäraste inredningsstilen bland tjejer är blandstil eller orientalisk stil. Killarna vill helst inreda sparsamt minimalistiskt. Ungdomarna fick också svara på frågan om vilken känd person de helst vill bo ihop med. Lustigkurren Robert Gustafsson är favoritsambon.

klar

Artikellänk är kopierad

David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro