ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ingen vill hålla i yxan mot Saab

Peter Lindholm · 26 Aug 2011
Uppdaterad 26 Aug 2011
Slutet är nära för Saab.

Slutet är nära för Saab. Foto: ADAM IHSE / SCANPIX


En konkurs verkar oundviklig –men ingen har velat pressa fram den.

klar

Artikellänk är kopierad

För tredje månaden i rad har lönerna uteblivit för de Saabanställda. Det kan ­innebära att slutet är nära för Saab. En konkurs verkar vara oundviklig.

När kronofogden för fem fordringsägares räkning försökte mäta ut runt  3 miljoner kronor, fanns bara 900 000 kronor på ­Saabs svenska bankkonton, uppger TT. Det innebär att det inte finns några medel att betala ut vare sig löner eller ersättning till de företag som via Kronofogden kräver betalt för sina tjänster.

Underleverantörerna har krav på närmare 1 miljard kronor. Eftersom det inte finns några bankmedel ­väntar utmätning av ­inventarier och varulager.

Ingen har velat pressa fram en konkurs. Ingen har velat hålla i hammaren som slår in den sista spiken i kistan. Men nu har Metall sagt att om inga löner betalats ut före midnatt så ska facket påbörja arbetet med betalningsuppmaningar i dag. När en fordran har delgivits har Saab Automobile en vecka på sig att betala. Därefter har facket tre veckor på sig att begära Saab i konkurs för att den statliga lönegarantin ska lösas ut för de anställda.

Marie Karlsson-Tuula, docent i civilrätt och expert i rekonstruktions- och kon­kursfrågor anser att Saabs situation är uppseendeväckande.

– Jag känner inte till ­något liknande. Det är helt otroligt att det har fått lov att fortgå på detta sätt. Det är ju en kapitalförstöring utan dess like. En fabrik som står stilla i fyra månader ger inga intäkter alls.

– Det ligger en hund begraven här. Något skumt är det och det har pågått v­äldigt länge nu. Man kan fråga sig vad ägarna, Victor Müller, har för syfte med detta.

Att fortsätta ett driva ett företag på obestånd kan vara brottsligt. På Eko­-­brottsmyndigheten följer man utvecklingen på Saab.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro