ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ingenjör – det nya medieyrket

Johan Mårtensson Bornudd · 9 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Medieeleverna Felicia Havstad Ziska och Petra Jendrisek fotograferar Robert Holik. 

Medieeleverna Felicia Havstad Ziska och Petra Jendrisek fotograferar Robert Holik.  Foto: Kinga Lezanska Sjölin


klar

Artikellänk är kopierad

I höst startar utbildningen av en helt ny yrkesgrupp: medieprocessdesigner.

Dagstidningar och reklambyråer efterfrågar en kombination av informatör och tekniker, enligt Henriette Lucander, programansvarig vid Malmö högskola.– En processdesigner blir en modern typ av ingenjör i mediebranschen, säger hon.

Det treåriga utbildningspaketet vid Malmö högskola innehåller kurser i bland annat webbpublicering, programmering och entreprenörskap.

Antagningen till de 30 platserna baseras på gymnasiebetyg eller resultat på Högskoleprovet.Utbildningen är unik, inte bara i Sverige utan också internationellt. Och för närvarande hojtar branschen efter personal med helhetsperspektiv och roliga tekniska idéer, enligt Henriette Lucander. – Det är roligt att Malmö högskola startar utbildningar som ligger i tiden. Men det är ganska vågat att dra i gång så här stort med ett långt program, säger Kent Asp, professor i journalistik vid Göteborgs universitet.

"Man ska kunna det mesta"

MÅLGRUPP. Snart är det dags att söka högskoleutbildning, och på Mediegymnasiet i Malmö pågår förberedelserna. Felicia Havstad Ziska, som pluggar tredje året på den grafiska in­riktningen, är intresserad av medieprocessdesign vid Malmö högskola.– Den är säkert nyttig, för i branschen ska man kunna det mesta. Det är definitivt något jag ska titta närmare på, säger hon.

Även hennes skolkamrat Robert Holik håller ögonen öppna. Han läser rörlig bild.– Jag skulle säkert gilla processdesign, säger han.Men Petra Jendrisek, som läser fotoinriktningen på Mediegymnasiet, är kluven.– Det verkar intressant, även om det kanske är lite väl tekniskt för min smak, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson Bornudd
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro