ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ingenjörer tar över den nya biologin

Anders Frick · 29 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

SYNTETISK BIOLOGI. De biologiska byggstenarna är samma som de alltid har varit. Men inom ämnet syntetisk biologi kombinerar forskarna ny kunskap inom genteknik och biologiska system med ingenjörsvetenskap. Målet är att skapa nya system som kan användas i människans tjänst.– Tänk dig att man stoppar in förprogrammerade celler i en trasig ryggrad och att de sedan reparerar rygg-raden automatiskt – det vore fantastiskt, säger Ron Weiss, som är professor i elektroteknik vid Princetons universitet i USA.Hans forskning går ut på att programmera stamceller, så att de fungerar som logiska kretsar – precis som inom datatekniken.

Men han tror inte att exemplet med den självläkande ryggraden blir verklighet inom de allra närmaste åren. Snarare ligger det scenariot något eller några årtionden längre fram i tiden.Att arbeta med stamceller är kontroversiellt i många länder, då den främsta källan för humana stamceller är aborterade foster. Därför har inte Ron Weiss lagt alla ägg i samma korg:– Halva mitt forskningslabb är inriktat på bakterier, och andra halvan på stamceller, säger Ron Weiss.

Kommer forskningen leda till att människan i framtiden kan skapa artificiellt liv? Vem vet. Etiska diskussioner förekommer i alla fall ofta, speciellt i USA. Ron Weiss personliga uppfattning om sin forskning är att den är både ”cool” och ”scary” på samma gång.En av de främsta svenskarna inom området är Bengt Nordén, som är kemiprofessor på Chalmers och som i många år arbetat med DNA-molekyler och hur de leder elektricitet. – Enkelt uttryckt så har jag i 25 år försökt att förstå hur en gen kan känna igen en annan gen, säger Bengt Nordén.

Den kunskapen kommer att vara viktig när vi i framtiden kommer att låta bakterier och celler producera läkemedel och arbeta i våra kroppar.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Frick
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro