ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ingenjörerna får ta plats i rampljuset

Elisabeth Braw · 18 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Joe Grand visar boxningsroboten – en av de kanske mer skämtsamma uppfinningarna i programmet. Huvudsaken är att ingen annan gjort dem förut, menar Joe Grand.

Joe Grand visar boxningsroboten – en av de kanske mer skämtsamma uppfinningarna i programmet. Huvudsaken är att ingen annan gjort dem förut, menar Joe Grand. Foto: Discovery Channel


klar

Artikellänk är kopierad

Äntligen är det ingenjörernas tur att glänsa på tv. Discovery Channel satsar på att teknik visst kan vara sexigt och har precis avslutat första halvan av serien ”Prototype this!”– Människor utgår från att teknik bara ska finnas och tänker inte på att det ofta tar många års hårt arbete för att utveckla nya produkter, säger Joe Grand.

Det hoppas Grand ändra på i ”Prototype this!”. Grand själv är allt annat än en trist ingenjör – mest (ö)känd är han som hackaren Kingpin. Numera äger Grand en industridesignfirma i San Francisco men  hackaridentiteten återanvänds i Kingpin Empire, som säljer kläder till förmån för nödlidande, ”hackare och andra fritänkare”.– Folks uppfattning om vad som är roligt att se på tv har förändrats, förr fick ingenjörer ofta vara med men nu är det mest kändisar. Detta är en unik möjlighet att visa att ingenjörskonsten är cool, tillägger robotexperten Dr Zoz Brooks.Joe Grand, Zoz Brooks, nanoteknikingenjören Dr Mike North samt specialeffektsexperten Terry Sandin är programmets uppfinnarkvartett och värdar.”Prototype this!”, vars första säsong spelades in på Treasure Island utanför San Francisco, visar innovationens väg från infall till färdig produkt. Ibland utvecklas idéerna kollektivt; andra gånger får en i kvartetten ett infall som de andra utvärderar. Vissa uppfinningar är uppenbart praktiska: kvartetten har utvecklat en luftkudde som blåser upp sig om man faller mer än 10 meter, en terrängbil som går på ben i stället för hjul, och en trapprobot som kan bära in brandutrustning i brinnande hus så att brandmännen inte är utmattade när de når eldsvådan. Andra, till exempel en boxningsrobot, är mest skämtsamma.– Utmaningen är att ut-veckla produkter som ingen annan har gjort och samtidigt göra produkter som ser bra ut på tv, berättar Grand.Passar på tv gör definitivt kvartettens vattenruschkanesimulator, för att inte nämna bilen som kan höja sig över andra fordon och därmed undvika trafikstockningar, och maskinen som både väcker, duschar och klär på en.I källarverkstäder världen runt sitter tusentals uppfinnare med bra idéer – men utan pengar.– Kontakta oss! Vi har resurser och kan förverkliga dem, uppmanar Zoz Brooks.

klar

Artikellänk är kopierad

Elisabeth Braw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro