ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Inget misstänkt mord vid likfynd i Solna

Josefin Svenberg · 9 Aug 2013
Uppdaterad 9 Aug 2013

Polisen har avskrivit alla misstankar om mord efter kyrkogårdsfyndet i Solna i onsdags. Det visade sig att kvinnokroppen som hittades begravdes enligt gällande normer för 44 år sedan.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix

Polisen har nu lagt ner förundersökningen om misstänkt mord efter det fynd som gjordes på Norra begravningsplatsen i Solna på onsdagsförmiddagen.

Det var i samband med arbeten på kyrkogården som en kropp hittades i en plastsäck. Nu har kroppen identifierats.

– Kroppen som hittades visade sig tillhöra den 39-åriga kvinna som begravdes där 1969. Så det finns inga brottsmisstankar längre och därför har vi lagt ner förundersökningen, säger Lars Byström på Stockholmspolisen till Metro.

Varför inleddes då en förundersökning om mord?

– Dels har vi till exempel sagt att det inte fanns någon kista, men nu har man hittat fragment av en kistbotten. Och den där plastsäcken var igenstängd på det sätt man gjorde i slutet av 60-talet, säger Lars Byström och tillägger:

– När det handlar om så här allvarliga saker så inleder vi en förundersökning om det finns minsta misstanke om brott.

Tidigare uppgifter gjorde gällande att kroppen tillhörde ett barn, att den låg i en svart sopsäck samt att kroppen inte tycktes ha varit nedgrävt särskilt länge. Dessa uppgifter har inte bekräftats av polisen och därför vill Lars Byström inte kommentera dem.

Det har även sagts att det var en oanvänd grav, men man måste ju ha vetat att kvinnan var begraven där?

– Som sagt, vad som har sagts och inte har sagt är ingenting jag bryr mig om. Jag kan bara konstatera att det här är vad vi har kommit fram till.

TT har pratat med  Lars Wetterlund, enhetschef på Norra begravningsplatsen, som blir förvånad över att kroppen var kvinnan som begravdes där för 44 år sedan.

– Det är ju helt otroligt. Jag såg ju handen och armen. Det här måste vara något unikt att det bevarats så väl. Det kan ju hända när det är lerjord och lufttätt, men det här var bara sand, säger Lars Wetterlund till TT.

Kroppen hittades på 130 centimeters djup. Enligt Wetterlund är det normala gravdjupet i dag på 150 centimeter.

– Men det var djupare förr, så jag undrar varför de har begravt så grunt.

TT: Kommer ni att tänka er för i fortsättningen innan ni sätter spaden i marken?

– Nej, det här måste vara något unikt så vi tror inte att det kommer att hända igen.

Lars Wetterlund säger att det bör bli upp till den katolska församlingen att samtala med eventuella anhöriga till kvinnan om det som hänt.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro