ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Inget skadestånd till läkarna i styckmålet

Stockholm TT · 21 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Staten i form av justitiekanslern (JK) nekar allmänläkaren och obducenten drygt 34 miljoner kronor i skadestånd.

I förra månaden vände sig läkarna till JK med sina skadeståndsanspråk. På måndagen kom beslutet: JK Göran Lambertz anser att anspråket är så stort och komplext att det bör prövas i domstol och inte i en frivillig skadereglering. Han konstaterar samtidigt att skadeståndsfordran i så gott som alla delar är preskriberad.

Allmänläkaren begärde närmare 19,2 miljoner kronor i ersättning och obducenten drygt 15,2 miljoner. Den största delen av beloppen gäller förlorad arbetsinkomst, men en del handlar även om "lidande på grund av kränkning".

Enligt en tingsrättsdom från 1988 styckade de två läkarna Catrine da Costas kropp 1984. Men de friades från att ha mördat henne.

I sin skadeståndsfordran till JK beskrev läkarna hur de hindrats i sina yrkeskarriärer efter att 1991 ha blivit fråntagna sina läkarlegitimationer. I juli 2004 avslog Regeringsrätten en resningsansökan i frågan om legitimationerna, men männen vill fortfarande få resning och möjlighet till full upprättelse.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro