ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Inget straff för förstörda bussar

Johan Lindblom · 5 Dec 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

16-åring erkände skadegörelse – åtalet läggs ner

klar

Artikellänk är kopierad

SKADEGÖRELSE. Trots omfattande bevisning och erkännande har åklagaren valt att inte åtala en 16-åring som i våras totalförstörde fyra SL-bussar vid Älmsta, Roslagen.Gärningsmannen går fri och slipper därmed även ersättningsansvaret på nästan en kvarts miljon kronor.– Det är bedrövligt att en straffmyndig person, som dessutom erkänt, inte åtalas för så omfattande skadegörelse. Det här innebär ju att han helt slipper ersätta skadorna, säger trafikområdeschef Peter Hansen på Busslink i Roslagen.

Skadegörelsen skedde natten till den 22 februari tidigare i år. Två unga män slog tillsammans sönder fyra SL-bussar som ägs av Busslink. Samtliga fönsterrutor krossades samt delar av inredningen.Båda erkände brottet sedan de tagits på bar gärning i en stulen bil. I bilen låg bland annat två hammare som de stulit ur de sönderslagna bussarna.– En noggrann utredning med erkännande av grov skadegörelse. Klart förvånande att åklagaren lade ner ärendet, säger Christer Sandström, närpolischef vid polisen i Hallstavik.

Den ende straffmyndige personen av de två, en 16-årig pojke, hade tidigare ertappats med liknande brottslighet och satts i vårdåtgärder för det. Därmed fanns det enligt åklagaren skäl att lägga ner åtalet med en åtalsunderlåtelse (varning).Åklagaren har vidare hävdat i beslutet att inga enskilda eller allmänna intressen åsidosatts i och med ett uteblivet åtal, vilket är ett krav om åtalsunderlåtelse ska kunna användas.– Det är märkligt att man bedömer våra skador på nästan 250 000 på det sättet, säger Peter Hansen, vars företag Busslink nu har begärt överprövning av ärendet vid Norrorts åklagarkammare.– Vi har fått signaler om att vi får gehör för den, säger Peter Hansen.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Lindblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro