ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Inget straff för hakkors ihop med davidsstjärna

Stockholm TT · 13 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Överåklagare Sven-Erik Alhem konstaterar att brott inte kan styrkas. Men därmed är det inte fritt fram för liknande plakat i framtiden, säger han. -Egentligen tvärtom. Det här är tecken med mycket starkt symbolvärde och måste därför användas med den yttersta aktsamhet. Generellt betyder användningen av hakkorset ofta att man visar missaktning mot den judiska folkgruppen, säger Alhem. Demonstrationsfriheten i Sverige är grundlagsfäst, men den begränsas av brottsbalkens bestämmelser om skydd för speciellt utsatta grupper.

TT: Men är det inte skillnad mellan om demonstranter använder hakkorset för att föra fram ett antisemitiskt budskap eller för att påstå att staten Israel och dess militärmakt agerar som det nazistiska Tyskland? -Jo, absolut. Det här är väldigt svåravvägda gränsdragningsfrågor, säger Alhem. Han tillägger att det alltid är de sammantagna omständigheterna och syftet bakom som avgör om det rör sig om hets mot folkgrupp eller inte. I det aktuella fallet i Malmö har detta inte gått att avgöra, konstaterar han. -Utredningen har ju fått drivas i efterhand och då är förutsättningarna sämre än vid ett direktingripande. Men Alhem understryker att han inte kritiserar kammaråklagare Mats Svensson, som direkt efter demonstrationen i samband med Libanonkriget i somras beslöt att avskriva ärendet och inte se plakatet som brottsligt. Alhem, som har så kallade hatbrott inom sitt ansvarsområde, uttalade sig då offentligt i motsatt riktning och beslöt sig för an överprövning. -Inom juridiken finns det väldigt mycket av bedömningsfrågor. Att två åklagare gör olika bedömningar är inte konstigare än att olika domstolar kan komma fram till skilda slutsatser i skuldfrågan, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro