ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Inget tidsgräns i rödgrön sjukförsäkring

TT · 19 Jan 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

De rödgröna partierna vill slopa de nya tidsgränserna i sjukförsäkringen och återställa nivåerna till 80 procent.

Det blir en återgång till det gamla, det som inte fungerade, anser statsminister Fredrik Reinfeldt.De nya reglerna infördes för att få fler i arbete och komma till rätta med att 140 personer om dagen förtidspensionerades.

De hårdare reglerna, där sjukas arbetsförmåga prövas mot hela arbetsmarknaden och en slutpunkt sätts efter cirka 2,5 år, har utsatts för en svidande kritik. Inte minst från oppositionen, som nu har presenterat sitt alternativ.

Vi har idkat självkritik, säger Mona Sahlin och nämner att inga unga längre ska förtidspensionera eller få förtida pension. Där sätts nu en gräns vid 58 år.Men när man skrapar lite på ytan visar det sig att de rödgröna inte är överens om hur den nya regeln ska fungera i praktiken. V-ledaren Lars Ohly anser att undantag måste kunna göras, medan MP:s språkrör Peter Eriksson helt vill slopa den möjligheten.– Jag tycker inte att det behövs, säger Eriksson och hävdar att lösningen i stället är anpassningar av arbetsmarknaden.

Flera svåra frågor läggs i en bred parlamentarisk utredning, exempelvis hur försörjningsförmåga (arbetsförmåga) ska värderas.

Reinfeldt tycker att överenskommelsen är "av fuskkaraktär" i jämförelse med den borgerliga alliansens genomarbetade överenskommelser där det fanns blod på mattan när de var i hamn.Men Mona Sahlin försvarar att flera frågor ska lösas i en utredning.– Jag vill hellre göra det seriöst än att som regeringen pröva och se hur det går, backa och göra om, säger hon.

Sahlin räknar med att den nya modellen, med individuella handlingsplaner, kommer att kosta runt tre miljarder.– Det är ungefär lika mycket som de ganska meningslösa jobbcoacherna kostar, säger hon.

Besked om hur finansiering ska se ut kommer i partiernas gemensamma vårbudgetmotion.Reinfeldt har låtit regeringskansliet räkna på de rödgrönas förslag. Den beräkningen landar också på cirka tre miljarder. Men om man räknar in dynamiska effekter, att fler går sjukskrivna när reglerna blir mindre strikta, så blir slutsumman snarare fem-sex miljarder.

Det viftar de rödgröna bort med att regeringen döljer kostnaderna för sjukskrivningen genom att flytta över sjuka till a-kassa och socialbidrag.

Oppositionen vill även höja taken i försäkringen från dagens 7,5 basbelopp till tio. Men ingen tidpunkt anges, bara att det ska ske successivt.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro