ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ingvar Kamprad är död

David Peterson · 28 Jan 2018
Uppdaterad 28 Jan 2018
Ikeas grundare blev 91 år gammal.

Ikeas grundare blev 91 år gammal. Foto: TT


Ikeas grundare Ingvar Kamprad är död. Han blev 91 år. Kamprad somnade in i sitt hem på lördagen, skriver Ikea i ett pressmeddelande.

klar

Artikellänk är kopierad

Dödsfallet bekräftas av Ikea på Twitter.

”Ingvar Kamprad har i stillhet somnat in i sitt hem i Småland. Han föddes 1926 i Småland och redan som 17-åring grundade han IKEA. Ingvar kommer att vara mycket saknad och varmt ihågkommen av sin familj och av IKEA-medarbetare över hela världen,” skriver företaget på Twitter.

Ikeas grundare blev 91 år gammal.

Han startade företaget när han var 17 år. Redan från början var namnet Ikea efter hans eget namn och namnet på hans hemort: Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd. Det första varuhuset öppnade i Älmhult 1958 – sedan dess har det blivit drygt 400 till utspridda i ett 40 tal olika länder.

I ett pressmeddelande kommenterar företagets nuvarande vd beskedet.

”Vi är oerhört ledsna över Ingvars bortgång. Vi kommer alltid att minnas hans hängivenhet och engagemang för att alltid verka för de många människorna. Att aldrig ge upp, alltid försöka bli bättre”, säger Ikeas vd Torbjörn Lööf i ett pressmeddelande,” säger Ikeas vd Torbjörn Lööf i pressmeddelandet.

Kamprad slutade ha en operativ roll på företaget 1988 men han har fortsatt att bidra som rådgivare genom åren.

Statsminister Stefan Löven beskriver Kamprad som en unik entreprenör.

”Jag har nåtts av det sorgliga beskedet om Ingvar Kamprads bortgång. Jag tänker framför allt på hans familj och alla vänner i dag. Ingvar Kamprad var en unik entreprenör som betytt mycket för svenskt näringsliv och som gjort heminredning tillgänglig för de många människorna, inte bara ett fåtal.” skriver statsminister Stefan Löfven i en skriftlig kommentar till TT.

På sociala medier hyllar många Ikea grundaren.

pil
Fakta: Ikea

Det finns 403 Ikeavaruhus på 49 olika marknader världen över.

I Sverige finns 20 varuhus.

Totalt uppgick försäljningen världen över till 38,3 miljarder euro, inklusive de franchisetagare som inte drivs av Ikea-koncernen, en uppgång med fem procent jämfört med verksamhetsåret 2015/2016. Året innan var ökningen åtta procent.

För verksamhetsåret 2017/2018 planeras 22 nya Ikeavaruhus.

Källa: Källa: Ikea

pil
Fakta: Ingvar Kamprad

Föddes 30 mars 1926 i Pjätteryd i Småland.

Grundade som 17-åring möbelföretaget Ikea — som fick namn efter honom själv och efter orter i hans kära hembygd: Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd.

1994 avslöjades hans dragning till nazism och fascism under 1940- och 1950-talen. Kamprad erkände direkt — och bad om ursäkt.

Ingvar Kamprad var gift två gånger. Han skilde sig från sin första fru, Kerstin, 1961. De hade en adopterad dotter.

1963 gifte han om sig, med Margaretha. De fick tre söner som alla kom att arbeta inom Ikea. I över 30 år bodde familjen utanför Lausanne i Schweiz.

2011 blev Ingvar Kamprad änkling. Två år senare flyttade han hem till Småland, till en gård i sina gamla hemtrakter.

In i det sista var han delaktig i Ikea, de sista åren som senior rådgivare.

Ingvar Kamprad blev 91 år.

Texten uppdateras.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro