ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ingves tror att det vänder nästa år

metro · 26 Feb 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Ett ljus kan ha tänts i kristunneln. Riksbankschefen Stefan Ingves räknar med att konjunkturen vänder nästa år, även om det dröjer fram till 2011 eller 2012 innan läget är som brukligt.

- Som med alla konjunkturnedgångar vänder det förr eller senare uppåt, sade Ingves i ett anförande inför riksdagens finansutskott på torsdagen, och fortsatte med att beskriva en bortre horisont för den ekonomiska krisen.

- Vi väntar oss att BNP går mot en vändning i slutet av 2009, även om tillväxten sedan blir ganska måttlig de närmaste två åren, sade Ingves.Redan vid Riksbankens förra penningpolitiska möte den 10 februari såg ledamöter tecken på lättnader i de internationella finansmarknaderna, enligt det protokoll som offentliggjordes i onsdags. Även Konjunkturinstitutet spår nu att krisens svåraste stund är över.

Ingves varnar för att prognoserna är behäftade med stor osäkerhet. Det exportberoende Sverige kan lätt drabbas av nya oväntade händelser internationellt. Men chansen finns också att konjunkturen återhämtar sig ännu snabbare än Ingves huvudscenario, sade han till utskottet.

Samtidigt räknar Riksbankschefen med att arbetslösheten fortsätter att stiga ännu några år, och att den toppar på 9 procent under 2011.- Jämför man med 90-talet så räknar vi inte med att det blir lika dåligt denna gången. Det har att göra med att utgångsläget för den svenska ekonomin den här gången är mycket bättre, säger Ingves till TT.

Socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros vill dock inte antyda någon lättnad över prognosen. Under mötet i utskottet försökte han förgäves locka Ingves att säga något om behovet av ytterligare regeringsinsatser.- Riksbanken gör ju sitt genom att sänka räntan, men arbetslösheten stiger mer än vad de trodde för bara några månader sedan. Det tyder ju på att regeringen gör alldeles för lite, sade Östros och efterlyste stora investeringar i utbildning för att arbetslösa inte ska slås ut från marknaden, och dessutom satsningar på byggande för att mildra tvärinbromsningen i byggsektorn.

Ingves undkom inte frågor om de kungliga bröllopsplanerna. Emma Henriksson (KD) ville veta om bröllopet nästa år ger den svenska ekonomin en extra skjuts.- Det är svårt att veta, men det är säkert inte till nackdel, svarade en något besvärad Ingves.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro