ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Injektorerna ger ny fart i läkemedelsbranschen

Anders Frick · 1 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Frank Isaksson bakom en maskin som tillverkar autoinjektorer. 

Frank Isaksson bakom en maskin som tillverkar autoinjektorer.  Foto: Anders Frick


Scandinavian Health störst på autosprutor

klar

Artikellänk är kopierad

Scandinavian Health är världens största ­privat­ägda bolag på inbyggda sprutor – autoinjektorer. Men så värst skandina­viskt är det inte. Största delen av ­till­verkningen och utveck­lingen sker sedan starten i Taiwan där företaget fått pris som Bästa utländska. Ingen gillar väl att ta sprutor, men för många är det ett livsnödvändigt ont. En tydlig trend i hela världen är att sprutorna byggs in i ett plasthölje med mekanik, som underlättar injiceringen och automatiskt hjälper till med rätt dosering. Dessutom håller den nålen osynlig för patienten. På så vis har sprutan blivit en autoinjektor som är enklare att hantera.I tysthet har Scandinavian Health seglat upp som världens största tillverkare av just autoinjektorer. ­Före­taget styrs av svenske grundaren Roger Samuelsson och Frank Isaksson, som är operativt ansvarig i Taiwan. Kunderna är stora ­läke­medels­bolag i Europa, USA och Japan.– Många stora ­läke­medelstillverkare i Europa, USA och Japan är kunder redan i dag. Det gäller till exempel Pfizer och Amgen. Ett flertal av tillverkarna är på gång in med ytterligare nya stora kontrakt, säger Frank Isaksson, utbildad på Chalmers i Göteborg. 

Etablerade i Taiwan

MEDICINTEKNIK.. Scandinavian Healths största fabrik och huvudkontor ligger strax söder om Taiwans huvudstad Taipei. Här arbetar 800 personer med allt från utveckling till produktion. Förutom produkterna tillverkar företaget även all testutrustning och vissa maskiner själva. Scandinavian Health outsourcar ­ingen­ting, tvärtom, ­före­taget har till och med en egen verktygs- och fjäderfabrik.

Målet med detta är att kunna klättra ytterligare högre upp i värde­kedjan för tillverkare av medicin. Företaget startades av entre­prenören och ingenjören Roger Samuelsson, som kom till Taiwan på 80-talet. Han började exportera plast- och elektronik­prylar till Sverige, ”Made in Taiwan”. Efter ett tag gick han över till medicin­teknik, och startade Scandinavian Health. Kort därefter kom Frank Isaksson in och i dag ägs företaget av fem privata ägare.– Jag arbetade med plaster och åkte till Taiwan 1995 för att lära mig kinesiska. Min plan var att arbeta med produktutveckling och produktion. Så blev det också, säger Frank Isaksson.Förra året utnämndes företaget till Mest framgångsrika utländska företag i Taiwan och fick ta emot pris av president Chen Shui-bian.

Företaget har fem fabriker i Taiwan, två i Kina och håller nu på att bygga ytterligare en till en kostnad av 1 knapp miljard svenska kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Frick
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro