ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Inkubator-Sverige till attack mot Iqube

Aron Andersson · 15 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Johan Staël von Holstein (högra bilden) lägger ner inkubatorverksamheten på Iqube eftersom han anser att det inte finns något riskkapital i Sverige. Branschorganisationen SISP:s vice ordförande Hans Möller håller inte med. – Det går bättre än någonsin, säger han.

Johan Staël von Holstein (högra bilden) lägger ner inkubatorverksamheten på Iqube eftersom han anser att det inte finns något riskkapital i Sverige. Branschorganisationen SISP:s vice ordförande Hans Möller håller inte med. – Det går bättre än någonsin, säger han. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Johan Staël von Holstein lägger ner inkubatorverksamheten på Iqube. Men resten av inkubator-Sverige tycker att han överdriver krisen. – Det går bättre än någonsin, säger bransch­organisationen SISP.Iqube har beslutat att avveckla sin inkubator och koncentrera sig på de bolag som redan i dag har finansiering. Anledningen är att ingen vill finansiera verksamheten.– Det finns inget risk-kapital i Sverige och folk nekar till att förstå detta faktum. Var tionde svensk i Sverige jobbar i eget bolag, i resten av Europa är snittet 15 procent. Det finns inget annat sätt att beskriva det än en fullkomlig katastrof, säger Johan Staël von Holstein.

Branschorganisationen Swedish Incubators & Science Parks (SISP), håller dock inte med om den bilden.– Han skapar lätt intrycket av att Iqube är det enda som försiggår inom inkubator-Sverige, men vi har inkubatorer från Malmö i söder till Luleå i nord, med massor av framgångsexempel, säger Hans Möller, ordförande i SISP.

Enligt honom är det ingen av deras medlemmar som oroar sig. I stället framhåller han att det går väldigt bra trots lågkonjunktur och att entusiasmen är lika stor som någonsin. Han tror på en annan förklaring till Iqubes situation.– Jag läste att de har över 100 engagemang. Med så många på så få affärs-utvecklare blir det väldigt lite hjälp till varje företag. De får möjligtvis ta del av namnet Iqube. Vår erfarenhet är att det krävs ett mer omfattande stöd under längre tid.

Johan Staël von Holstein tror inte nödvändigtvis att andra inkubatorer kommer att drabbas på samma sätt som Iqube.– Alla försök och ambitioner att göra något bra för entreprenörer är oerhört positiva. Jag tror att privata projekt oftast är bättre än statliga och kommunala men jag hoppas det kommer att gå jättebra, de arbetar inte på samma sätt som vi och låt oss säga att båda två behövs.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro