ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Inlägget om rullstolsplatser på SJ-tågen upprör många

· 28 Jun 2016
Uppdaterad 28 Jun 2016
På SJ-tåget fanns det bara två platser för rullstolar.

På SJ-tåget fanns det bara två platser för rullstolar. Foto: TT/Privat


Charlotte Sjöberg, 34, skrev ett inlägg på SJ:s Facebook om att rullstolsplatser missbrukas och bokas för barnvagnar i stället. Nu har tusentals personer reagerat. "Jag blir så positivt överraskad", säger hon till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Det hela började med att Charlotte Sjöberg åkte SJ:s X2000-tåg från Skåne till Stockholm efter att ha hälsat på sin familj. Hon sitter i rullstol sedan tre år tillbaka efter att ha varit med om en olycka där hon bröt ryggen.

– På de här tågen så finns det två platser per tåg för rullstolar. Det är inte alltid så lätt att få en av dessa platser, säger hon.

När tåget var framme vid Nässjö sa tågvärden till folk att flytta på barnvagnar och resväskor för att en person som sitter i rullstol skulle komma på tåget.

– Men det kom inte på en rullstol, i stället så kom en kvinna med barnvagn som hade bokat upp den platsen. Hon var ganska nonchalant när tågvärden sa till henne att det inte var okej eftersom att platsen är till för rullstolar. Hon fick sedan hjälp av tågvärden att finna en ledig plats, för den platsen hon hade bokat hade ju förstås inget säte. 

LÄS MER
Rullstolsburne Johan: "Har aldrig varit med om något så kränkande"

Charlotte Sjöberg säger att hon då inte kunde låta bli att konfrontera kvinnan.

– Jag sa "ursäkta jag måste bara fråga dig, hur tänker du när du bokar den ena av bara två rullstolsplatser, du tar ju platsen ifrån någon annan i rullstol". Den här mamman sa då att hon brukar göra på det här sättet för att det är så bra att ställa barnvagnen där. Jag blev väldigt upprörd av hennes inställning.

Hon pratade då med tågvärden som sa att det i nio fall av tio är folk med barnvagnar som bokar rullstolsplatser och att det inte finns något att göra åt det. 

– Jag kan komma på en uppsjö av åtgärder. Som till exempel böter.  

Charlotte Sjöberg skrev då ett inlägg på SJ:s Facebooksida som har fått flera tusen personer att reagera, kommentera och dela. 

– Jag blev ganska förvånad. Jag kunde inte tänka mig att så här många skulle läsa och reagera på mitt inlägg och att det skulle delas så många gånger. Jag blev så positivt överraskad att gemene man verkar bry sig och blir upprörda, inte bara de som också sitter i rullstol.

LÄS MER
Nu lanserar Lego första rullstolsburna figuren

På SJ känner man till problemet med platserna.

– Vi känner till att det händer att folk bokar rullstolsplats för barnvagnar och vår personal har fått instruktioner om att säga till att det inte är okej.  Sedan håller vi på att se över bokningssystemet så att vi kan kontrollerna att platserna bara kan bokas av de som sitter i rullstol. Men det får heller inte bli för komplicerat för dem, så därför har vi inte någon lösning klar i dag, säger Ronny Hörstrand på SJ:s presstjänst och fortsätter:

– Det händer rätt ofta att folk bokar platsen bredvid och sedan ställer barnvagnen där om det inte står en rullstol där. I de fallen är det okej att använda platsen till barnvagnar, men så fort en rullstolsburen kommer på tåget så får man ta bort vagnen.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro