ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Inlåsta flickan: Jag blev ledsen och skrek

Sebastian Chaaban · 7 Feb 2014
Uppdaterad 7 Feb 2014

Pappan försökte få den 5-åriga dottern att somna i tid. Men när hon vägrade låste han in henne på dotterns rum. Nu har mannen som är i 50-årsåldern dömts för olaga frihetsberövande.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Google Maps

Mannen, som är i 50-årsåldern, ska vid tre tillfällen under 2011 till 2012 ha låst in sin då 5-åriga dotter på hennes rum under cirka en timmes tid, berättar tidningen Dagens juridik.

Pappan döms nu för olaga frihetsberövande av Hovrätten för Övre Norrland.

Pappan berättar i domen varför han stängde in dottern.

Hans sambo lider av depressioner och han tar ansvar för dottern och hemmet. Han måste stiga upp tidigt på morgonen för jobbet, och har försökt få dottern att lägga sig i vettig tid, genom att läsa sagor och suttit med henne.

”Vid några tillfällen blev han desperat för att få ro och låste dörren till hennes rum, både för att hon skulle få tillräckligt med sömn och för sin egen del få ro till att sköta alla sysslor och få vila.” står det i domen.

Dottern själv säger om inlåsningen att ”det var inte kul och hon blev ledsen och skrek och bad honom att öppna men han lyssnade inte.”

Pappan berättar att när han märkt att dottern somnat så har han öppnat dörren igen.

Tingsrätten har tidigare slagit fast att pappan gjort sig skydlig till olaga frihetsberövande, men att omständigheterna gör att brottet är mindre grovt.

”Särskilt skall hänsyn tas till att han i egenskap av vårdnadshavare haft skyldighet att se till att dottern fick erforderlig vila och att åtgärderna bland annat synes ha varit ett led i att försöka få henne att lägga sig och sova.” skriver tingsrätten i domen som överklagades till hovrätten.

Pappan ska även betala dagsböter på 24 000 kronor som straff.

Visst våld får brukas

Var går gränsen för vad man får göra som förälder? I ena vågskålen ligger det skydd som barn måste ha mot att utsättas för våld och tvång. I andra vågskålen ligger den skyldighet som föräldrar har att uppfostra sina barn och verka för deras bästa.

I fallet från Skellefteå skriver domstolen att pappan ”i egenskap av vårdnadshavare haft skyldighet att se till att dottern fick erforderlig vila och att åtgärderna bland annat synes ha varit ett led i att försöka få henne att lägga sig och sova."

Högsta domstolen har i tidigare fall slagit fast att föräldrar och lärare får använda ett visst mått av lindrigt våld som annars skulle vara straffbart som olaga tvång eller ofredande – men inte som misshandel. Det får dock inte användas som bestraffning utan för att till exempel bära ut en störande elev från klassrummet.

Stefan Wahlberg, Metros rättslige expert

klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Chaaban
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro