ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Inneboende ska lösa bostadskrisen

Metro · 3 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

INNEBOENDE. Regeringen kan komma att införa skattefria hyresintäkter för att locka fler att ha inneboende – det skulle kunna minska bostadsbristen, men kan också göra det dyrare att hyra.– Jag skulle tro att man väljer att skattebefria en större del av inkomsterna från uthyrningen som man gjort i ett antal andra länder, säger Hans Lind, professor på Tekniska högskolan i Stockholm, i det kommande numret av tidningen Bofast.

Bakgrunden är en utredning som den förra regeringen tillsatte för att ta reda på hur man skulle kunna locka folk att hyra ut sina bostäder eller delar av dem. Den nya regeringen valde att behålla utredningen, men vidgade uppdraget till att undersöka hur den som hyr ut ska kunna ta ut en högre hyra än under det nuvarande bruksvärdessystemet.Utredaren presenterar inte sitt förslag förrän i juni, men Hyresgästföreningens bostadspolitiska talesman Pär Svanberg är redan kritisk.– Att få fler inneboende är ingen lösning på de problem vi har i dag på bostadsmarknaden, säger han till Bofast.

Lena Magnusson vid Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet anser inte heller att fler inneboende är något att sträva efter.– Det är den allra, allra sämsta vägen att gå för att lösa bostadsfrågan och skulle innebära en kraftig tillbakagång för svensk bostadsmarknad, säger hon till tidningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro