ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Innekaféet beskylls för att utnyttja bidragsanställda

Gustaf Eriksson · 8 Apr 2013
Uppdaterad 8 Apr 2013
Innekaféet beskylls för att utnyttja bidragsanställda

Innekaféet beskylls för att utnyttja bidragsanställda Foto: Scanpix


Han hade en sömnstörning men fick arbeta som en vanlig anställd – nattetid. Kafékedjan Le Pain Français har vuxit explosionsartat i Göteborg genom att utnyttja lönebidrag, rapporterar GP.

klar

Artikellänk är kopierad

Le Pain Français har vuxit snabbt i Göteborg. På sex år har omsättningen ökat från 10 till 60 miljoner kronor. Nu finns åtta Le Pain Français-kaféer i staden. 

Men enligt en granskning som Göteborgs-Posten har gjort ligger ett hänsynslöst utnyttjande av bidragsanställda bakom kafékedjans succé. 

Genom att låta lönebidrag bekosta vanliga heltidsanställningar har Le Pain Français pressat kostnaderna. 

En av de drabbade som GP pratat med har sömnapné. Han fick en anställning på lönebidrag, och jobbade natt. Läkaren Ola Sunnergren är kritisk mot att en person med sömnapné tvingas till nattjobb.  – Det är klart olämpligt, säger han till tidningen.

Lönebidrag ges för att personer som har nedsatt arbetsförmåga ska kunna få jobb. En stor del av lönen betalas med skattepengar. Villkoret är att arbetsgivaren ska anpassa arbetsuppgifterna och arbetsplatsen till den anställdes behov. 

Men enligt GP har så många som 130 personer under de senaste åren arbetat som vanliga anställda, trots att de fått lönebidrag eller haft praktik.

GP har sökt vd och styrelseordförande för Le Pain Français utan resultat.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro