ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

INR: Alkoholnotan

Stockholm Kristoffer Rengfors · 5 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Den svenska alkoholkonsumtionen kostad samhället över 20 miljarder kronor år 2002. Det visar en rapport gjord av universiteten i Stockholm och Lund. Över halva kostnaden består av det produktionsfall som skapas till följd av alkoholanvändande. Bara sjukfrånvaron från alkoholkonsumtion kostade samhället 4,3 miljarder, medan kostnaden för alkoholrelaterade brott uppgick till 3,5 miljarder. Beräkningarna bygger både på negativa och positiva konsekvenser av alkoholkonsumtion, som till exempel att alkohol förebygger vissa kroniska sjukdomar som hjärtinfarkt. – Alla kostnader som finns med i rapporten är välgrundade i vetenskapliga fakta, sen finns det kostnader som vi inte kunnat skaffa, räknas de med blir priset ännu högre, säger Johan Jarl, hälsoekonom vid Lunds Universitet. Alkoholens positiva effekter beräknas ha sparat 849 dödsfall under året. Med denna effekt borträknad beräknas alkoholen ändå ha kostat 3000 människor livet under 2002, och lett till 40 000 sjukhusinläggningar. Beräknat i hur livskvalité påverkas kan de skador som alkoholen orsakat under året jämföras med ungefär 240 000 människor som drabbas av MS. Trots de höga samhällskostnaderna har Sverige bland de lägsta alkoholrelaterade samhällskostnaderna i världen. Något som kan bero på den restriktiva alkoholpolitik som förts i Sverige. – Vi har ju sett att alkoholkonsumtion ökat med runt 30 procent de senaste tio åren. Det som är effektivast för att hålla konsumtionen nere är höga priser, höga skatter och en begränsad tillgång, säger alkoholforskaren professor Börje Olsson. Även om tillgången på alkohol har ökat de senaste åren menar författarna till studien att kostnaderna för samhället inte kommer att märkas direkt. – Släpps spriten fri i morgon ser vi inte effekterna på flera år utan det är en långsiktig process, säger Johan Jarl.

Kristoffer Rengfors [email protected]

---

Alkoholens kostnader i miljarder (siffrorna är avrundade och alkoholens positiva effekter är medräknade): Totalt: 20,3 Produktionsbortfall: 10,4 Socialtjänstens kostnader: 4,4 Kostnad för kriminalitet: 3,5 Sjukvårdskostnader: 2,2

--

Fakta alkohol: Alkoholen kostar 20,3 miljarder eller 2800 kronor per person över 15 år. En summa som motsvarar ca 42 000 lärarlöner eller 26 000 läkarlöner under ett år. Högst kostnad per person har USA med 6900 kronor per person. Hälften av alla mord och dråp i Sverige sker under alkoholpåverkan. Källa: Lärarförbundet, SoRad och Stockholms Landsting.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro