ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

INR Blod och läkemedel

Stockholm Katarina Arnstad · 5 Okt 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Sveriges landsting tjänar runt 70 miljoner kronor årligen på att sälja överblivet blod från blodgivare till läkemedelsföretagen. Blodet köps av läkemedelsjättarna Octapharma och Baxter. Om socialstyrelsens förslag, att slopa förbudet för homosexuella att lämna blod, går igenom riskerar sjukvården att gå miste om ett ekonomiskt viktigt tillskott till vården, befarar SKL, Sveriges kommuner och landsting. -Jag har fått signaler att läkemedelsföretagen inte kommer att fortsätta köpa svenskt blod, säger Ellen Hyttsten, direktör för vård och omsorg på SKL. SKL vill att socialstyrelsen gör en konsekvensutredning om vad förslaget, om det klubbas igenom, skulle få för konsekvenser för patienternas säkerhet men också för läkemedelsindsutrin. -Läkemedelsindustrin måste ha plasma för att kunna ta fram vissa läkemedel och om inte vi kan sälja det kommer företagen att skaffa blod utomlands, säger Ellen Hyttsten. Att förlusten av en årlig extra intäkt på 70 miljoner kronor kommer att svida för landstingen hymlar hon inte om. -Det är klart att det blir ett ekonomiskt avbräck för landstingen. Förlorar vi dessa intäkter måste ju pengarna till vården tas någon annanstans, säger hon. Johan Carlsson som är chef för tillsynsavdelningen på socialstyrelsen är förvånad över reaktionerna från SKL. -Ur vår synvinkel handlar blodgivning i första hand om att patienter ska få blod och inte om att landstingen ska tjäna pengar. Om det är SKLs främsta argument mot förslaget så är det problematiskt, säger Johan Carlsson. Socialstyrelsen kommer att fatta beslut om förslaget i slutet av månaden. KATARINA ARNSTAD ELMBLAD [email protected]

Fakta blodgivning: Det finns 96 landstingsanslutna och en handfull privata blodgivarcentraler i Sverige. Fyra procent, eller cirka 250 000 svenskar lämnar blod åtminstone två gånger per år. Överbliven blodplasma används till exempel för att framställa vaccin men används också vid brännskadeoperationer eller transfusioner.

Är det okej att ditt blod säljs till läkemedelsföretagen?

Thomas Silfverberg, 24, läkarstuderande, Birkastan: -Jag visste inte att den såldes vidare, men tycker det är bra att den kommer till användning även inom läkemedelsindustrin. För mig spelar det ingen roll att man tjänar pengar på mitt blod.

Maria Eriksson, 23, sjuksköterskestuderande, Järfälla: -Jag kände inte till detta men jag tycker att det är bra att plasman säljs vidare.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Katarina Arnstad
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro