ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

INR: De vanligaste bluffmejlen (Från metroteknik.se)

Stockholm Kristoffer Rengfors · 2 Apr 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Här är de vanligaste bluffmejlen

BLUFF. Det cirkulerar ständigt bluffmejl och falska kedjebrev i cyber-rymden. Mejlen är antingen rena kedjebrev eller uppmaningar till läsaren att göra något. Den överlägset vanligaste bluffen under mars månad var "hotmail-bluffen" där användaren ombeds svara på ett bluffmejl för att få behålla sitt hotmail-konto. Brevet utgör nära på 40 procent av alla bluffmejl som skickas. På silverplatsen förra månaden kom "Olympic Torch" som är en varning för ett virus som inte existerar. Bronset tas av ett skräpmejl som varnar för ett falskt virus i en skärmsläckare från ölföretaget Budweiser. Mejlen har varit i omlopp sedan 1997 vilket visar hur svårt det är att bli av med den här typen av kedjebrev.

Bluffmejl och kedjebrev kan vara ett sätt att sprida virus, eller bara ett sätt att ta upp onödig bandbredd. I vissa fall refererar de till verkliga händelser, som i fallet med nummer nio på listan, Justice for Jamie. Andra är rena bluffar gjorda för att ta upp bandbredd eller få användaren att lämna ut sina personuppgifter. De som vill undvika problem gör säkrast i att inte svara på eller öppna e-post från anvsändare de inte känner till.

Kristoffer Rengfors [email protected]

//

De 10 vanligaste bluffarna på internet under mars 2007.

1 Hotmail hoax 39.2 % 2 Olympic torch 5.6 % 3 Budweiser frogs screensaver 3.7 % 4 Meninas da Playboy 2.3 % 5 A virtual card for you 2.3 % 6 MSN is closing down 2.3 % 7 Bonsai kitten 1.9 % 8 Bill Gates fortune 1.7 % 9 Justice for Jamie 1.4 % 10 Music Top 50 1.2 %

Övriga bluffmejl: 38,4 %

Källa: Sophos (Antivirusföretag) //

PUFF:

SE HUR ALLA BLUFFMEJLEN SER UT PÅ METROTEKNIK.SE

//

En bild ligger i Bilder och heter 03o-bluffmejl.eps

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro