ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

INR Drunkningsolyckor

Stockholm Katarina Arnstad · 17 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Drunkningsolyckorna fortsätter att öka. Hittills i juli har 25 personer omkommit. Facit för hela juli 2005 var 26 drunknade. Bara den senaste helgen omkom sex personer. -Fortsätter värmen så finns risken att vi hamnar över 40 innan månadens slut, säger Anders Wernesten på SLS, Svenska livräddningssällskapet. Rekordet från 1994 är 50 drunknade under juli månad. Svenska livräddningssällskapet, SLS, vidhåller att dålig vattenvana är den främsta orsaken till att olyckorna accelererar medan Räddningsverket hävdar att alkohol ofta finns med i bilden när vuxna män drunknar. Rättsmedicinalverket, RMV, i Linöping har statistik som bevisar att alkohol är en avgörande faktor vid drunkningsolyckor. -Det är inte så sällan de är påstrukna, säger Arne Eklund vid RMV. Åttiofem av 211 drunknade förra året hade alkohol i blodet visar analyser. I söndags kväll drunknade en man i 20-årsåldern i Nacka. I går eftermiddag hittades en 56-årig man livlös vid Smedsuddsbadet i Stockholm. Även under juni inträffade rekordmånga drunkningsolyckor, 19 stycken, vilket är åtta fler än samma period förra året. En majoritet, 91 procent, bland de drunknade i år, har varit män. De allra flesta av de som drunknar är män mellan 20 och 50+. -Tidigare var det flest män över 50 år som omkom men nu ser vi allt oftare att det är yngre som förolyckas. Den enda förklaring jag ser är att skolorna dragit in på simundervisningen, säger Anders Wernesten. KATARINA ARNSTAD ELMBLAD [email protected]

16 juli: En man i 20-årsåldern drunknade i Neglingeviken i Nacka. Mannen hade legat 45 minuter i vattnet. Alla upplivsningsförsök var förgäves. 8 juli: 16-årig pojke drunknade vid Vårbybadet. Han ropade på hjälp men kamraterna trodde att han skojade. 17 juni: 30-årig man drunknar efter dyk från klipporna i Vaxholm. 16 juni: 80-årig man hittas drunknad i Mälaren vid Enköping när han ska lägga ut nät.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Katarina Arnstad
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro