ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

INR: FP:s dataintrånghärva

Stockholm Kristoffer Rengfors · 28 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Sex personer misstänkt åtalas i samband med dataintrångshärvan i Socialdemokraternas interna nätverk Sapnet. Erik Ullenhag övertog rollen som partisekreterare för Folkpartiet efter att Johan Jakobsson fått lämna posten på grund av sin inblandning i härvan. Efter att åklagaren i går väckt åtal mot samtliga misstänkta fick Ullenhag kommentera sina partikamraters åtal inför ett samlat mediadrev på folkpartiets riksdagskansli. – Det klart att det är jättetråkigt för de inblandade personerna. Men vi ska också komma ihåg att de inblandade personerna inte är aktiva i Folkpartiet i dag. En av folkpartiets största frågor inför valet var lag och ordning. Nu är två av era högst uppsatta tjäntemän brottsmisstänkta. Hur förklarar du det? – Det är klart att det som hände är djup allvarligt. Att några som var medlemmar i vårt parti tyckte att de gjorde rätt när de använde inloggningsuppgifter som inte var deras egna är mycket, mycket allvarligt. Det vi har lovat innan valet och ska leverera är att se till att skapa ett klimat och ett arbetsklimat som gör att det här inte kan ske igen. Hur troligt är det att partiledaren inte var informerad, är det inte rimligt att tro att partisekreteraren har informerat partiledaren (Lars Leijonborg)? – Lars Leijonborg fick inte information förrän det här briserade i valrörelsen. Det klart att det hade varit bättre om det här hade hanterats på ett helt annat sätt. Framförallt om det här överhuvudtaget inte hade skett. Om samma situation uppstod idag, hur hade du hanterat det? – Jag hoppas att jag skulle ha hanterat det här på ett sånt sätt att vi inte hade hamnat i en situation där jag hade fått ta konsekvenserna och avgå. Kan Niki Westerberg sitta kvar? – Om hon blir dömd blir det svårt för henne att återgå till sitt nuvarande arbete. Kommer hon få sparken ändå? – Nej, nu har hon timeout under den tiden rättegången pågår. Det agerande som flera personer gjorde sig skyldiga till under dataintrångsskandalen kan vi inte försvara. Däremot pågår nu en rättsprocess där ord står mot ord och då får vi se till att den rättsprocessen får ha sin gång.

Kristoffer Rengfors

//

Fakta: Erik Ullenhag

Född 1972 i Uppsala

Utbildad jurist och har tjänstgjort som tingsnotarie.

Karriär: Ordförande för liberala ungdomsförbundet 1997-1999. Riksdagsledamot 2002-2006. Har varit Folkpartiets talesman i vårdfrågor och arbetat på utrikesdepartementet.

Aktuell: Har tagit över rollen som partisekreterare för folkpartiet efter Johan Jakobsson.

//

Sidtext:

De åtalade i dataintrångshärvan:

1 Johan Jakobsson, före detta partisekreterare för fp åtalas för anstiftan till dataintrång. Jakobsson ska ha övertalat Per Jodenius att försöka få den dåvarande expressenjournalisten Niklas Svensson att ta sig in i Sapnet

2 Niki Westerberg, före detta presschef för fp åtalas för anstiftan till dataintrång. Enligt åklagare uppmanade hon Per Jodenius att logga in på sapnet. Hon ska vid ett tiotal tillfällen ha mottagit information från Sapnet och dessutom berömt Jodenius för intrången.

3 Per Jodenius, tidigare pressekreterar för Liberala ungdomsförbundet. Han åtalas för dataintrång då han vid minst 131 tillfällen ska ha loggat in på Sapnet. Åtalas även för anstiftan till dataintrång sedan han försett Niklas Svensson med inloggningsuppgifter.

4 Nicklas Lagerlöf, före detta ordförande för Liberala ungdomsförbundet Väst. Åtalas för ett fall av olagligt dataintrång.

5 Niklas Sörman, SSU. Åtalas för dataintrång. Ska enligt åklagaren ha tagit sig in i Sapnet 27 gånger med en annan persons inloggningsuppgifter. Åtals även för falsk angivelse efter att ha anmält Nicklas Lagerlöf för förtal.

6 Niklas Svensson, tidigare reporter på Expressen. Åtalas för dataintrång sedan han vid tre tillfällen ska ha loggat in på Sapnet. Han stängdes först av från arbete på Expressen men sade senare upp sig och arbetar nu som frilans.

//

Faktaruta:

* Sapnet är Socialdemokraternas interna nätverk.

* Straffet för dataintrång är böter eller fängelse i max två år.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro