ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

INR Irakpassen

Stockholm Fri text byline · 19 Feb 2007
Uppdaterad 18 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Migrationsverkets ledning har länge känt till att irakiska pass har utfärdats på tvivelaktiga grunder av den irakiska amabassaden i Stockholm. Det bevisas bland annat av ett mötesprotokoll från maj 2006.

Den turkiske riskdagsledamoten Turan Cömez anklagar, i dagstidningen Milliyet, Iraks ambassader i Frankrike och Sverige för att skydda efterlysta terrorister.

Han säger också att man på ambassaderna i de två länderna medvetet utfärdat pass på falska grunder för att kurder från Iran, Syrien och Turkiet ska kunna hävda att de är från Irak och resa till den stategiskt viktiga staden Kirkuk och försöka ta kontroll över den, som är en av världens mest oljerika.

Cömez hävdar att han vid sina ständiga kontakter med turkmener i Kirkuk fått bevis för att kurder från Turkiet dykt upp i den irakiska staden med irakiska pass som utfärdats med förfalskade id-handlingar som grund.

Ansvarig för utredningen av passhärvan hos norska kriminalunderrättelsetjänsten Kripo är Haavar Kampen. Han säger att det stämmer att alla inblandade är kurder och att de kommer från flera olika länder, precis som Cömez hävdar.

- Alla som har fått pass är kurder, den dömde mannen som förfalskat idhandlingar är kurd och ambassadören är kurd. Förfalskaren har förklarat det med att han velat hjälpa kurder att få uppehållstillstånd i Norge. Det stämmer också att många av dem falskeligen påstår sig vara från Kirkuk.

Metro har tagit del av ett antal dokument som bevisar att Migrationsverkets ledning länge har misstänkt att pass på falska grunder har utfärdats av Iraks ambassad.

Arne Malmgren, beslutsfattare i asylärenden vid Migrationsverket:

- S-passen, som de kallas, eftersom de har bokstaven s framför själva numret, har av många på Migrationsverket ifrågasatts ända sedan de dök upp. Ledningen borde ha startat en seriös diskussion om huruvida passen skulle godtas eller inte eftersom många andra länder satt stopp för dem.

Migrationsverkets ledning har alltså länge känt till att passen kan ha utfärdats på falska grunder, men inte agerat. I många andra länder sade man, på grund av passens dåliga kvalitet, direkt nej till dem. Och det är det som har gjort den turkiske politikern upprörd, han tror att efterlysta brottslingar kan finnas bland dem som genom passen fått ny identitet.

Nuri Kino

Faktaruta med utdrag ur pm och mötesanteckningar hos Migrationsverket från april 2005 till maj 2006:

Irakiska pass i S-serien har en mycket dålig kvalité. Passboken har en mycket dålig tryckteknik och saknar de säkringar som normalt ska finnas i pass.

Samråd har gjorts mellan Rikskriminalpolisen, SKL, Utlänningsnämnden och Migrationsverkets dokumentexpert att dessa pass inte går att avgöra äktheten på. Det är omöjligt att avgöra om passboken är äkta eller inte samt vid bra förfalskning om införda personuppgifter ändrats.

Sverige har accepterat det irakiska passet. Ett flertal EU-länder har inte godkänt passen p.g.a. dess dåliga kvalité.

Flera fall nämns där irakier fått intyg från ambassaden om medborgarskap på uppenbart falska handlingar. Även falska irakier har fått detta. I ett fall har de skrivit annan födelseort i passet än vad som anges i id-handlingarna. Inga kontroller görs med hemlandet.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Fri text byline
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro