ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

INR Isa vann SiS skrivartävling

Stockholm Katarina Arnstad · 2 Jul 2006
Uppdaterad 18 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Isa är 16 år och bor på Högantorps ungdomshem i Södertälje. Isa har en dröm om att få bli journalist eller författare. Hon är en bra bit på väg. I går fick hon pris för bästa novell av SiS, Statens institutionsstyrelse. Av 226 bidrag från hela landet valdes Isas "Farsan" ut. Det är en dramatisk novell om en familj där pappan är alkoholiserad och misshandlar både sin fru och dotter. Redan från första raden sugs man med i handlingen samtidigt som man värjer sig mot den ondska som finns bakom många stängda dörrar. Men novellen handlar bara delvis om Isas uppväxt. -Det handlar mer om människor jag känner och en liten del är om mig, berättar Isa som blev chockad och överlycklig när hon fick reda på att hennes bidrag vunnit. Isa är redan i full gång med nästa projekt där hon intervjuar en flicka som befinner sig i samma situation som Isa. -Det ska bli en en novell om två personer med två helt olika liv, säger Isa. Snart debuterar hon som "riktig" författare. I alla fall ska hon skicka in manus till den bok hon nästan skrivit klart, till olika förlag. -Det är en bok där jag mixat olika människors liv och satt ihop till en berättelse. Texten formas helt efter vilket humör jag befinner mig i när jag skriver. Detta var tredje året i rad som SiS anordnade novelltävlingen för ungdomar, dömda för sluten ungdomsvård eller enligt lagen om vård av unga. Alla bidragen kommer att finnas med i boken "Farsan" som kommer ut i september och bland annat delas ut till alla högstadieskolor i Stockholm, Göteborg och Malmö. Isa ville inte ha sitt namn med i tidningen. KATARINA ARNSTAD ELMBLAD [email protected]

Här är ett utdrag ur boken "Farsan": Hennes alkoholiserade man greppar tag i Milla, och Sara skriker förtvivlat och försöker desperat få tag på sin ögonsten. Han kastar ner sin dotter i källaren. Milla skriker förtvivlat efter sin mamma, och Sara får ett tungt slag i ansiktet som får henne att falla nerför trappan som leder till källaren. Tom spottar efter henne och slänger igen dörren. Sara hör honom låsa den från utsidan. Hon vet att det inte lönar sig att be honom öppna. Milla kryper fram till sin mamma som spottar blod på cementgolvet. Sara kramar sin dotter. "När ska det här sluta, mamma?" frågar Milla. "Jag vet inte, gumman, jag vet inte".

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Katarina Arnstad
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro