ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

INR Människosmugglingshärva har koppling till USA

Stockholm Jonas Andersson · 6 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Den stora människosmugglingshärva som avslöjats i Sverige tros ha kopplingar inte bara till andra europeiska länder utan även på andra sidan Atlanten. I samband med brottsutredningen kring de tre Malmöbor som sitter häktade för inblandning har det skickats en begäran om rättshjälp till USA. Egentligen skulle åtalet mot de tre männen från Malmö – 34, 41 och 49 år gamla – vara väckt i dag. Men i går fick Malmö tingsrätt in en framställan om förlängd tid för åtals väckande från kammaråklagare Ronny Jonssson vid internationella åklagarkammaren i Malmö. I framställan skriver han att ”den rättsliga hjälp som begärts i USA kan komma att innehålla mycket värdefull information”. Ronny Jonsson är mycket förtegen när Metro frågar honom om vad det finns för kopplingar till USA. - Det kan jag inte gå in på, säger han. Han tror att åtalet mot Malmöborna dröjer en bit in på nästa år. - Det här med rättshjälp tar lite tid, säger han. I samma människosmugglingshärva lämnades det i går in ett åtal mot en person i Värmland för bland annat förberedelse till grov människosmuggling. Under utredningen av härvan har det, förutom från USA, även begärts rättshjälp från Nederländerna, Belgien, Frankrike, Tyskland och Ungern, berättar Magnus Berggren vid internationella åklagarkammaren i Stockholm. Det har förekommit uppgifter om att över 1 000 personer ska ha smugglats till Sverige av ligan. Magnus Berggren säger att det åtminstone handlar om över 100 personer som kommit hit eller som stoppats på vägen. Det har främst handlat om personer som smugglats från Irak men även från Afrika. Jonas Andersson [email protected]

FAKTARUTA: HÄKTADE I HÄRVAN Sammanlagt är det 10 personer som sitter häktade misstänkta för inbladning i härvan – sex i Uppsala, en i Karlstad och tre i Malmö. I Uppsala avslutades nyligen rättegången mot en 36-årig man. Domen mot honom meddelas den 15 december.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Jonas Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro