ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

INR mat

Stockholm Hanna Göransson · 24 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hej redigerare. Urban har plåtat. Dryckestips mejlas idag (torsdag)

Rubrikförslag: Lys upp middagen med skogens guld.

Sotad lättrimmad lax med västerbottenpuré, kantareller, krondill och citron.

Smakdefinition: svensk

Citat: ”Det här är en smakkombination som går hem hos de flesta. Lax, kantareller och västerbottenost är klassiska svenska smaker.” Tommy Myllymäki, köksmästare, Pontus by the Sea.

Just nu svämmar skogen över av svamp. Krydda helgens matlagning med självplockade läckerheter. Kantarellerna går utmärkt att steka i förväg och bara värma på strax innan servering. Se till att schalottenlöken får tillräckligt med tid i pannan för att undvika den råa smaken. Häll över svampen och löken i en sil för att bli av med överflödigt fett innan servering.

Bränn in smaken i laxen genom att sota den. Lägg laxbiten direkt på spishällen. Använd inget fett. Laxen får snabbt en sotad yta. Fisken ska fortfarande vara rå inuti när du tar bort den från värmen. Låt laxen svalna och skär upp i smala skivor.

Garnera laxen med finhackad gräslök, rivet citronskal och några droppar olivolja. Toppa västerbottenpurén på talriken med svampröran. Garnera med dillkronor.

Hanna Göransson [email protected]

Receptet är för 4 portioner * Laxen 500-600g laxfilé 4g salt 2g socker

Rimma laxen i 6 timmar, frys sedan in den. Halstra den direkt på spishällen cirka 30 sekunder på var sida. Kyl sedan ner laxen och skiva den i tunna skivor.

* Västerbottenpurén 500g mandelpotatis kokt och pressad (varm) 200g mjölk (varm) 150g västerbottenost riven 100g smör rumstempererat Salt och vitpeppar

Blanda potatis med mjölk och smör, tillsätt osten och rör med träslev tills osten löst sig i purén. Smaka av med salt och vitpeppar.

* Kantareller 200g kantareller ansade 1 bananschallottenlök i ringar 1 citron Krondillsstjälkar Smör till stekning

Stek kantarellerna i någon minut i smöret, tillsätt schallottenlökringarna. Stek tillsammans ytterligare någon minut och krydda med salt och peppar. Tillsätt krondillsstjälkar och lite citronskal.

Dryckestips:

Toppboxar: Användarvänlig lök. Bananschallottenlök är smakrik men inte stark. Den används ofta i restaurangkök eftersom den är lättare att skala och hacka än vanlig schallottenlök.

Stektips. När smöret slutar skumma är det dags att lägga i svampen. Då har smöret fått fram sin nötiga karaktär. Ibland kan det uppstå svarta prickar på svampen. Det beror på att mjölkproteinet i smöret bränns. Tillsätt extra fett för att kyla ner pannan eller skaka om så slipper du äta prickig svamp.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Hanna Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro