ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

INR: Mobiloperatörerna tjänar miljarder på öppningsavgifter - så dyrt är det.

Stockholm Kristoffer Rengfors · 2 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Den genomsnittlige mobilanvändaren betalar mellan 400 och 700 kronor per år i öppningsavgifter. En siffra som kan motsvara halva samtalskostnaden. Mobiloperatörerna tjänar varje år drygt fyra miljarder kronor på en påhittade avgift, visar siffror från Post och Telestyrelsen (PTS). – Operatörerna skyltar inte direkt med de här avgifterna. Det är en påhittad avgift för att kompensera för sänkta minutpriser. Om det verkligen finns en kostnad för att koppla upp ett samtal så är den betydligt lägre, säger Fredrik Öst, marknadsanalytiker på PTS. Under de senaste åren har minutpriserna för mobilsamtal sjunkit kraftigt medan öppningsavgiftern stigit. – Jag tror att de flesta vet att det finns en öppningsavgift men inte att den representerar en så stor del av kostnaden, säger Fredrik Öst. Bortsett från vissa mobilabonnemang där kunden betalar ett fast pris varje månad och sedan får ringa obegränsat tar alla operatörer ut öppningsavgifter. Bland de största operatörerna ligger avgiften som högst på 99 öre per samtal, och som lägst 59 öre. Att avgiften inte har något med den faktiska kostnaden för att koppla igenom ett samtal förnekas inte heller av operatörerna. – Öppningsavgifter är bara ett sätt att ta betalt. Det finns ingen koppling till en direkt kostnad, säger Maria Hillborg, pressansvarig på Telia Sonera. Under 2005 ringde den genomsnittlige mobilanvändaren 60 samtal per månad. Varje samtal var i genomsnitt ungefär en och en halv minut. Och varje år ökar antalet samtal takt med att mobilanvändandet ökar. – Utvecklingen ser likadan ut för 2006. Samtalen blir fler och längre för varje år, säger Fredrik Öst.

Kristoffer Rengfors [email protected]

//

Ruta: Så mycket kostar uppkopplingsavgiften

Totalt ringer svenskarna varje år 6 466 miljoner mobilsamtal. Beräknat med den lägsta uppkopplingsvgiften (59 öre) betalar mobilanvändarna ca 3,8 miljarder kronor per år.

Kostnad för några vanliga abonnmang.

Abonnemang Öppningsavgift Månadskostnad varav öppningsavgift

Tele2 Knock Out 69 öre 114 41,5 kr = 36 % av månadsbelopp

Telia mobil till alla 59 öre 186 35.5 kr = 19 % av månadsbelopp LÄGST!!!

Telenor Abonnemang 199 79 öre 220 47.4 kr = 21.5 % av månadsbelopp

Tele2 Champion Abonnemang 99 öre 106 59,4 kr = 56 % av månadsbelopp HÖGST!!!

Så här har vi räknat: Uträkningen är baserad på hur en genomsnittlig mobilanvändare ringer. I snitt ringer varje mobilanvändare 60 samtal per månad. Varje samtal är i snitt 1,54 minuter långt. Uträkningen gäller bara för samtal, ingen kostnad för SMS är medräknad och eventuella abonnemangsavgifter är utslagna på ett månadsbelopp

Källa: PTS och www.telepriskollen.se (PTS och Konsumentverkets prisjämförelsesite)

//

En enkät kommer också. Den görs av Lotta Imberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro