ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

INR: Sverka på din trasiga minnespinne - nya ord 2006

Stockholm Kristoffer Rengfors · 2 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Fungerar inte minnespinnen du fick i julklapp? Gå tillbaka till affären och sverka. Låter det som rena miljonsvenskan? Här kommer förklaringen: Språkrådet sammanställer varje år en lista på nya ord som dykt upp i svenska språket. I år har vi bland annat pratat om bloggosfären, regnbågsbarn och tjejkött, vad nu det är? – Idag äter många unga flickor gärna vitt kött. Det är väl inte ett så seriöst ord men ganska roligt, säger nyordsansvarig på Språkrådet Birgitta Lindgren. Ett annat roligt ord på årets lista är latteliberal, vad är det? – Latteliberal är ett amerikanskt yttryck från början. I USA är Liberal till och med ett skällsord, och att dricka latte istället för vanligt kaffe anses lite tillgjort. Bush brukar använda det för att nedvärdera sina motståndare. Någon beskrev även alliansen som latteliberal under valrörelsen. Vad krävs för att ni ska ta upp ett nytt ord? – Det ska vara ord som vi inte lyckas belägga att de funnits under någon längre tid tillbaka. Sen ska de gärna anknyta till något aktuellt och vara språkligt intressanta. Hur bildas alla orden? I Sverige är vi ganska språkmedvetna. Vi bildar gärna ord genom sammansättningar, eller så gör vi verb av ett namn, som sverka. Så har vi alltid gjort men vi är kanske lite friare nuförtiden.

Kristoffer Rengfors [email protected]

//

Ruta:

Några nya ord från år 2006

Bloggosfären – skämtsamt om det universum alla bloggar utgör Gromning – när vuxna söker kontakt med unga över Internet i syfte att utnyttja dem sexuellt Helikoptermamma – överbeskyddande mamma. Latteliberal – alltför liberal Legga – be någon om legitimation Miljonsvenska – Lanserat av tidningen Gringo som ord för ”förortssvenska” Minnespinne – USB-minne. Mobilstrumpa – skydd för mobiltelefon Regnbågsbarn – barn till homo- bi- eller transsexuella. Sverka – klaga på en inköpt vara man inte är nöjd med. Kommer från Sverker Olofsson, programledare på Plus. Tjejkött – kött som tjejer brukar föredra (kyckling, kalkon)

Källa: Språkrådet

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro