ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

INRBikinivaxning

Stockholm Mona Johansson · 8 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Brasiliansk bikinivaxning har blivit populärt bland svenska kvinnor, inte minst efter att några kända Hollywoodstjärnor har talat ut om att det gör underverk för sexlivet. Behandlingen, där man rycker bort allt hår i hela underlivet, görs numera på många skönhetssalonger i landet. Det är dock långt ifrån riskfritt att ta bort könsbehåringen. I värsta fall kan man drabbas av infektion, inflammationer och stora bölder. På Stockholm Medical Skincare Center har man fått många samtal från personer som råkat illa ut efter en brasiliansk bikinivaxning: - Det är mycket vanligt att man får inflammerade hårsäckar efter behandlingen. När man vaxar underlivet och rycker bort håren skadar man porerna. Det uppstår blodvite och bakterier får lättare fäste i blodet, säger Carina Udd, som är klinikchef på Stockholm Medical Skincare Center. På kliniken inriktar man sig på rent medicinsk skönhetsvård och man har valt att inte utföra brasiliansk bikinivaxning på grund av riskerna. - Det som gör vaxningen extra riskabel är att underlivet sedan stängs in i byxor. Fukten hindrar porerna från att läka, samtidigt som blodet i porerna blir en grogrund för bakterier, säger Carina Udd. Man kan också få problem med inåtväxande hårstrån som i sin tur gör huden rödprickig. I värsta fall kan hårsäckarna bli inflammerade och utvecklas till bölder. - Och dem är det svårt att göra något åt. Bölderna måste ofta skäras upp eftersom de sitter så djupt nere i huden, säger Carina Udd. De personer som hört av sig till kliniken har oftast inte fått någon information alls om eventuella biverkningar av brasiliansk vaxning. - Behandlingen har blivit så trendig att den utförs av salonger utan grundläggande kunskaper om riskerna. Kunden har inget skyddsnät, om något går snett. Även svenska gynekologer har varnat för helrakning, eftersom det ökar risken för svampinfektion också. Carina Udd avråder bestämt från att man vaxar underlivet, särskilt de känsliga slemhinnorna som finns på blygdläpparna. Visst kan man klippa och trimma, men att rycka upp hår i hela underlivet gör mer skada än nytta: - Det finns en anledning till att vi har hår därnere och det är för att skydda. Huden i underlivet är tunn och är man det minsta känslig kan man få inflammation. Vaxa inte och använd inte en epilator, som också rycker upp håren med rötterna, säger hon. Vivvi Toikkanen

Fakta · Brasiliansk bikinivaxning innebär att man rycker upp allt hår i underlivet med vax. Vissa väljer att lämna kvar en liten sträng på venusberget. · Metoden kommer från Brasilien, där kvinnorna ofta har så liten bikinitrosa att de måste helraka sig. · Metoden fick ett stort uppsving nyligen när Desperate Housewifesstjärnan Eva Longoria berättade att brasiliansk bikinivaxning gett henne ett hetare sexliv. Även skådisen Gwyneth Paltrow och skandalmodellen Naomi Campbell har talat ut om sina vaxningar. · Behåringen i underlivet har till uppgift att fånga upp svett. Den bildar en liten luftkudde och förhindrar skavsår. Håret skyddar också huden från att bli irriterad i den fuktiga miljön. · Numera finns också en särskild brasiliansk underlivsvaxning för män. Behandlingen kostar från 200 kronor och uppåt.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Mona Johansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro