ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

INRFarlig Atkinsdiet

Stockholm Katarina Arnstad · 27 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Att banta med Atkinsdieten eller andra kolhydratfattiga dieter kan vara livsfarligt. Medelålders kvinnor som bantar genom att äta lite kolhydrater och mer fett och proteiner riskerar att dö i förtid, framför allt i hjärt- och kärlsjukdomar visar en färsk svensk studie som i måndags publicerades nätupplagan av facktidskriften Journal of Internal Medicine. Forskarna konstaterar i rapporten att ett minskat kolhydratintag ökar risken att dö i förtid. Livsmedelsverket är skeptisk till Atkins- eller andra liknande lågkaloridieter. -Långsiktigt är det oklart vad dessa dieter har för hälsoeffekter, därför ska man vara försiktig, säger Wulf Becker, professor på Livsmedelsverket. Studien bygger på uppgifter om drygt 42 000 kvinnor i Uppsala sjukvårdsregion, skriver Upsala Nya Tidning som tagit del av rapporten. I början av 90-talet, när kvinnorna var mellan 30 och 49 år gamla fick de besvara en omfattande enkät med detaljerade frågor om sina matvanor. Under de i genomsnitt 12 år som kvinnorna följts dog 592 av dem, oftast i cancer eller någon hjärt- kärlsjukdom. Forskarna konstaterade att det fanns ett klart samband mellan lågt kolhydratintag och dödlighet. Läkaren Annika Dahlqvist är en stark förespråkare för Atkinsmetoden som hjälpt henne att gå ner i vikt. Hon är skeptisk till resultaten och tycker inte det finns någon anledning att gå ut med en varning för att använda Atkins som bantningsmetod. -Jag ser inga som helst risker med detta. Jag och många med mig har blivit friska och lever ett jättebra liv. KATARINA ARNSTAD ELMBLAD [email protected]

ENKÄT

Medelålders kvinnor som bantar med Atkinsmetoden och andra lågkolhydratdieter riskerar att dö i förtid, visar en ny studie.

Är du rädd för Atkinsmetoden? Susanna Inerud, 40, enhetschef, Enköping: -Nej, det är jag inte. Jag blir nyfiken när jag läser om den men jag tror inte på den. Jag tror mer på allsidighet och motion. Marina Lind, 19, student, Södertälje: -Nej, inte om man vet var gränsen går, men det är klart man tänker på riskerna. Jag har själv testat Atkinsmetoden. Therese Ny, 23, fotograf, Spånga: -Nej, men jag har inte haft något behov av att testa, jag tror mer på att äta enligt tallriksmodellen. Det verkar konstigt att folk fortsätter när det varnas för metoden.

Andra modedieter: Atkins - högt protein- och fettintag och lite kolhydrater Montignac - mindre kolhydrater och mer mat med lågt glykemiskt index Ornish - max tio procent från av det totala näringsintaget får komma från fett Learn - 55-60 procent av energiinntaget ska komma från kolhydrater, max tio procent från mättat fett Zone - det totala energiintaget ska bestå av 40 procent kolhydrater, 40 procent fett och resten protein GI-metoden - undvik "snabba" kolhydrater, ät istället "långsamma" kolhydrater Stenåldersmat - ät animaliskt protein från viltkött, fisk, nötter, bär och frukt

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Katarina Arnstad
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro