ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

INRIKES " Ge bolån till alla unga- låt dem betala efter 35"

Stockholm Andreas Jelvefors · 9 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Ge ungdomar amorteringsfria topplån vid köp av bostadsrätt och låt dem börja betala av efter 35 års ålder. Det föreslår Bofrämjandet som en lösning på bostadsbristen bland unga. De flesta studenter har inte sparade pengar för att köpa sig en lägenhet visar Bofrämjandets rapport. Och som student är det också svårt att få lån till bostadsköp. - Om unga hade möjlighet att köpa sig en bostadsrätt så skull de kunna vara med ock konkurrera om ytterligare 700 000 bostäder runt om i landet, säger Jan Olov Sundström, Bofrämjandets VD. Förslaget innebär enligt honom att ungdomar skulle kunna köpa sig en bostadsrätt på 30 kvadratmeter var som helst i Sverige, utom i Stockholm, och ändå kunna han en månadsutgift som understiger 3000 kr. Regeringen vill i första hand att allmännyttan och privata byggherrar satsar bo att bygga billiga små hyresrätter. Men bostadsminister Mona Sahlin är inte främmande för att underlätta låntagande för unga. - Regeringen har redan gett ett uppdrag till den nationella bostadssamordnaren att undersöka olika lösningar för att göra det lättare för unga att få bostadslån. Många ungdomar har idag svårt att nå upp till bolåneinstitutens formella krav om fast anställning eller inkomstnivå, säger Mona Salin. Bofrämjandet, som företräder flera stora intressenter ii byggbranschen, ser för egen del att förslaget skulle kunna leda till ökat bostadsbyggande och större rörlighet på bostadsmarknaden.

FAKTA/ Bofrämjandets förslag

Förslaget innebär att det statliga topplånet tillsammans med bankernas bottenlån ska motsvara 95 procent av priset för en bostadsrätt. De statliga topplånen ska vara amorteringsfria fram till att låntagaren fyller 35 år. Låneskulden ska räknas upp med statens upplåningsränta plus visst risktillägg. På detta sätt skulle förslaget inte innebära en kostnad för staten

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro