ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

INRIKES HALLÅ DÄR

Stockholm Peter Herkel · 29 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hallå där… Odd Lindahl, docent i marinekologi, som leder ett pilotprojekt med att torka musslor i Bohuslän.

Varifrån får man idén att torka musslor? – Vi vill göra något vettigt av avfallet i musselindustrin. En tredjedel som inte kan användas till människomat går annars till spillo.

Och vad ska det användas till? – Främst till fågelfoder. Höns måste få i sig en viss aminosyra för att inte bli kannibaler och rycka fjädrarna av varandra. Syran får de nu genom fiskmjöl i fodret, men från 2012 får inte ekologiska hönor matas med det. Då får de musslor i fodret istället för att inte bli galna.

Jag har läst att äggulan blir gulare om hönor äter musselfoder. Är inte gulan tillräckligt gul redan? – Nej, köparna vill ha den riktigt gul. Den ska vara knorrgul, inte blekgul. Nu mäts gulans färg och särskilda ämnen sätts till i värpfodret för gulans skull. Det är en del man får i sig utan att veta det.

Hur många musslor kommer gå åt under projektet? – 20 ton. På ett kilo går det tjugo stycken.

Madeleine von Koch

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Peter Herkel
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro