ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

INRJOB:Transfer från skolan till arbetslivet

Stockholm Kristoffer Rengfors · 5 Okt 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Ett av de största stegen i livet är det mellan skolan och arbetslivet. Därför arbetar organisationen Transfer för att låta skolungdomar få en inblick i näringslivet, och göra övergången in i arbetslivet lite mjukare. Syftet med Transfer är att skapa insikt i yrkeslivet och inspirera till egna initiativ och entreprenörskap bland unga. – Eleverna får en inblick i arbetslivet och en tro på sig själva. Föreläsarna blir förebilder för eleverna. Vi hoppas de tänker att kan han eller hon lyckas kan jag också, säger Eva von Krusenstierna Idag ordnar Transfer föreläsare till gymnasieskolor, allt från höga näringslivschefer till verkstadsarbetare som kan visa hur arbetet praktiskt går till ingår i deras stall med över 1000 föreläsare. – När vi startade för sex år sen var skolorna skeptiska till att ha in näringslivet i skolan. Alla trodde det fanns någon hake, men nu skickar vi ut tre till fyra föreläsare varje skoldag och efterfrågan bara ökar, säger Eva von Krusenstierna, generalsekreterare för Transfer. Transfer erbjuder föreläsare kostnadsfritt till gymnasieskolor på 200 orter i Sverige, något som är möjligt genom att näringslivet, myndigheter och kommuner sponsrar organisationen. Föreläsarna ställer upp helt utan ersättning och skolorna får själva bestämma vad för typ av föreläsare de vill ha. – Vi får så många erbjudanden varje dag från olika organisationer som vill komma hit. Nu är det vi som tar in en föreläsare vi vill ha och som passar in i vår undervisning, det är väldigt skönt för oss, säger Birgit Blomqvist, rektor på Franz Schartau gymnasium på Södermalm i Stockholm som just haft besök av tio Transferföreläsare.

---- Förslag till ruta:

Transfer erbjuder föreläsare från alla aspekter av arbetslivet. Exempelvis:

"Att arbeta som" inom allt från militär till konstnär Starta eget Möjligheter för unga Internet och demokrati Inspiration och motivation Att skriva filmmanus Hur bygger man ett varumärke? Pressetik "Så funkar" olika branscher Hur fungerar upphovsrätt

----

Enkät - samma fråga ställd till eleverna som till de som föreläste för dem. Bilder ska finnas till alla och är tagna av Henry Lundholm.

Fråga: Vad är det viktigast att få med sig från skolan ut i arbetslivet, för att få ett jobb?

Elever som deltog i föreläsningar på Franz Schartau Gymnasium.

1. Paulin Dunnér, 16 Svar. Det är kunskapen, alltså det man har lärt sig under lektionstid.

2. Amanda Levin, 16 Svar: Utbildningen man får i skolan. Men viktigast är att man lär sig det man själv tycker är roligast.

3. Sarang Chanetra, 18 Svar: Dels är det studierna men också den kunskap man får genom praktik ute i arbetslivet. Sen är det viktigt hur man är som person.

4. Mikael Ståhl, 19 Svar: Skolan måste hjälpa till med praktik och sånt. Man får jobba sig upp från botten om man vill komma någonstans.

5. Patrik Lilja, 18 Svar: Jag tror det viktigaste är att skaffa kontakter. Olika människor är bra på olika saker så man måste möta andra och skapa nätverk.

Föreläsare från näringslivet som föreläste på Transferdag på Franz Schartau Gymnasium.

1. Ylva Yngvesson, chef på Swedbank Svar: Ta vara på möjligheten som en bra skola ger, framförallt när det gäller språkkunskap. Den som inte tar till vara på skolan har i alla fall en sämre chans.

2. Gunvor Engström, VD Företagarna Svar: Att veta att det viktigaste är kunskap, erfarenhet och kontaktnät. Man får inte vara rädd för att ta jobb som inte känns rätt direkt.

3. Jens Spendrup, VD Spendrups Svar: Viktigast är självförtroendet och viljan. Kan skolan hjälpa eleverna med viljan är mycket vunnet. Inget kommer gratis i livet.

4. Hans Pihl, VD Deloitte AB Svar: Att göra det som intresserar en och hitta nåt man trivs med. Grundtesen ska alltid vara: Det jag gör idag ska jag göra lite bättre imorgon. Det är vägen till framgång.

5. Henrik Hansson, VD Hansson Brandname Management (Kookai, Oasis) Svar: Att hitta sin drivkraft. Det man lär sig i skolan har man med sig, men det är sin egen person man för fram och som andra ser.

---

Ett ganska bra citat är ju Hans Pihl enkätsvar...

---

///

Bilder är tagna av Henry Lundholm.

För den stora bilden finns 3 föreslagna exempel från dagens föreläsningar på Franz Schartau Gymnasiet på Söder. Beroende på vilken som väljs kommer lite förslag på bildtexter.

En är på Ylva Yngvesson, chef på Swedbank. Hon viftar med en femhundring.

Förslag på bildtext till den: Ylva Yngvesson, chef på Swedbank förklarar för eleverna på Franz Schartau Gymnasium hur många timmar man måste jobba för att tjäna ihop till ett par skor för 500 kronor.

En är på Ayesha: Qurashi, VD för Aqueen Enterprises och hiphop-artist.

Förslag på bildtext till den: Ayesha Quarashi lär elverna på Franz Schartau Gymnium hur de ska följa sina drömmar och inte låta andra dikterar ens liv.

En är på: Jens Spendups, VD Spendrups Bryggerier.

Förslag på bildtext till den: Jens Spendrups, VD Spendrups Bryggerier föreläser på Franz Schartau Gymnasium om varför fler unga måste starta företag.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro