ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

INRViclas läggs ner

Stockholm Katarina Arnstad · 24 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Polisen vill lägga ner registret för grova våldsbrott, ViCLAS. Registret kostar för mycket och stjäl resurser från andra verksamheter som barnporrbrott. -Jag tvingas väga den ena verksamheten mot den andra, säger chefen för rikskriminalens kriminalunderrättelsetjänst, Magnus Törner, som kommer att föra fram sina åsikter till chefen för rikskriminalpolisen. Beslutet om att ViCLAS läggs ner är ännu inte fattat men allt talar för att så blir fallet, enligt de källor Metro talat med. -Det vore olyckligt om det läggs ner, för oss är det inte bara ett sätt att kunna länka brott till varandra utan också en unik informationskälla om våldsbrotten i Sverige, säger chefen för Rikskriminalens Gärningsmannaprofilgrupp, GMP, Paul Johansson. Nu ska landets polismyndiigheter yttra sig över vad en nedläggning av ViCLAS skulle få för konsekvenser för utredningar av grova våldsbrott. Göran Markström, som var spaningschef när Hagamannen greps, är förvånad över att man vill lägga ner registret. -Det vore tråkigt. Vi hade hjälp av det när vi ringade in Hagamannen, säger han. Flera av de poliser som arbetar med ViCLAS anser att ett nedläggningsbeslut vore förödande. -Det skulle innebära att våldsbrotten mot kvinnor och barn skulle hamna på undantag, säger en polis som vill vara aonym. En annan polis menar att ViCLAS är det enda sättet att klara upp seriebrott. ViCLAS togs i bruk 2000 och innehåller i dag 2 400 grova våldsbrott. Ett beslut beslut fattas troligtvis före sommaren. KATARINA ARNSTAD ELMBLAD [email protected]

FAKTA VICLAS ViCLAS-enheten vid Rikskriminalpolisen arbetar med kartläggning och underättelseinhämtning avseende grova vålds- och sexualbrott i en nationell databas, Violent Crime Linkage Analysis System (ViCLAS). Informationen i systemet analyseras av särskilda analytiker vid Rikskriminalpolisens kriminalunderättelsetjänst. Systemet används för att länka olika brott, brottsplatser och gärningsmän till varandra, och för att upptäcka seriebrott. Databasen ger också möjligheter att analysera brottsligt beteende, så kallad modus operandi, och att följa utvecklingen av brott över tid.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Katarina Arnstad
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro