ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Insamling till flyktingar har dragit in tre miljoner: "Fullständigt otroligt"

Linnea Carlén · 3 Sep 2015
Uppdaterad 3 Sep 2015
Med insamlingen vill hjälpa de flyktingar som tagit sig över Medelhavet.

Med insamlingen vill hjälpa de flyktingar som tagit sig över Medelhavet. Foto: Visar Kryeziu / AP / TT


Just nu sprids ett privat initiativ för att hjälpa syriska flyktingar som flyr med båt till den grekiska ön Lesbos i Medelhavet. På kort tid har Vi gör vad vi kan” dragit in över en miljon kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Rekordmånga människor har i år migrerat över Medelhavet, och tusentals har mist livet på vägen till Europa. Många av de flyktingar som lyckas ta sig till de grekiska öarna möts av kaos, och tvingas sova utomhus under dåliga förhållanden.

En av dessa öar är Lesbos, dit tusentals flyktingar uppges ha flytt. En nystartad insamling för syriska flyktingar som tagit sig till ön har under de senaste dagarna fått stor uppmärksamhet.

Bakom insamlingen står gruppen "Vi gör vad vi kan",ett tiotal personer som beskriver sig som några ”politiskt obundna medmänniskor som har tröttnat på att sitta maktlösa och bara titta på”.

► LÄS MER: Många flyktingar till grekiska öar

Målet är att samla in förnödenheter såsom kläder, skor, hygienprodukter och pengar som kan hjälpa flyktingarna på plats.

Insamlingen har på kort tid fått stor spridning och engagerat många, mycket tack vare sociala medier. Över 5 000 personer har gillat deras Facebook-sida och kända namn som Henrik Schyffert har i sina egna sociala medier-kanaler uppmanat personer att skänka pengar till insamlingen.

På bara någon dag har de fått in 3,6 miljoner kronor.

”När vi startade hade vi inte en tanke på att det skulle bli så här stort – vi trodde att vi skulle samla ihop kläder på vänners företag och drömde om att kanske lyckas få ihop 500 000 kr totalt. Vilket hade varit jättemycket pengar! Nu har läget förändrats eftersom gensvaret på det här varit fullständigt otroligt", skriver Johanna Swanberg, en av initiativtagarna i ett mejl till Metro.

► LÄS MER: Hit får du resa med extra bagage – för att hjälpa flyktingar

När det kommer till de ekonomiska bidragen har överföringar främst gjorts via betalningsappen Swish. ”Vi gör vad vi kan” har inget så kallat 90-nummer, alltså ett registrerat plus- eller bankgironummer som börjar med siffran 90 som kan användas vid insamlingar av pengar till välgörande ändamål. Frågan om hur gruppen tänker redovisa pengarna har därför väckts.

"Vi som har dragit ihop det här initiativet gör det helt ideellt. Alla pengar kommer gå till att hjälpa flyktingar. Vi har inget 90-konto för vi hade ingen aning om att det skulle bli så här spritt och stort. Dessutom tar det både tid och pengar att få ett 90-konto. Vi har bara varit igång i några dagar", skriver Swanberg i mejlet till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro