ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Insamlingen ska ge Mathilda, 16, ett nytt liv – med rullstolscykel

JENNI KARLSSON · 8 Maj 2016
Uppdaterad 8 Maj 2016

Drömmen om en ny cykel finns för många unga, men för 16-åriga Mathilda är det inte lika lätt. Hon behöver en rullstolscykel, och en sådan kostar 60 000 kronor. Men drömmen ser ut att snart gå i uppfyllelse med hjälp av en ideell insamling.

klar

Artikellänk är kopierad

Mathilda mår som bäst när hon får vara ute.
Mathilda mår som bäst när hon får vara ute.Foto: Privat

Mathilda är en tjej som snart fyller 16 år, men till skillnad från andra 16-åringar kan hon inte cykla och känna vårvinden i ansiktet. Hon är född med en grav cp-skada och är beroende av andra människors hjälp för att leva.

Mathilda mår som bäst när hon får vara ute, berättar hennes mamma Frida Karlsson.

– Hon älskar fart och fläkt. Är vi ute och går och sedan står stilla i tio minuter är det sura miner, då har hon fått nog.

Så när en rullstolscykel kom på tal var det självklart för familjen – Mathilda skulle få någonting som verkligen var hennes eget. Men eftersom att cykeln har en prislapp på 60 000 kronor började familjen leta efter hjälpande bidrag.

►LÄS MER: Efter insamling får Neo, 5, operationen han behöver för att kunna gå

Det var egentligen en felringning som startade den insamling som nu är i full gång. När Frida kontaktade Lions i Östhammar för att få reda på mer om vilka bidrag som gick att söka kom hon i kontakt med Kerstin Johansson, tidigare president i förbundet.

Kerstin skickade först vidare Frida till rätt person, men kom sedan att tänka på att hon och de två andra administratörerna i Facebook-gruppen Ideella akuthjälpen i Östhammar kanske kunde hjälpa till. Så de la ut en önskan om att samla in pengar för att hjälpa Mathilda.

– Vi tänkte att om alla 445 medlemmar i Facebook-gruppen gav en tjuga var så skulle det bli 8 900 kronor, och det hade ju varit ett bra bidrag på vägen, säger Kerstin Johansson.

►LÄS MER: Tony ska cykla till Paris – för att samla pengar till adhd-forskning

Men mer skulle det bli. Första natten som insamlingen var igång hörde Kerstin mobilen plinga till hela tiden. Det var pengar som kom in via appen Swisch.

– Vi kramade en liten snöboll som visade sig bli till en sjuhelvetes lavin. Det finns så mycket elände, så man blir glad av att se hur mycket folk bryr sig, säger Kerstin när hon försöker förstå hur insamlingen kan ha blivit så stor.

Insamlingen har varit igång i tre dagar och på den tiden har det dragits in närmare 30 000 kronor, hälften av vad som behövs för att Mathilda ska kunna köpa sin cykel.

– Det är helt galet, jag blir mållös. Jag gråter av lycka hela tiden och trodde aldrig att det kunde få sådana proportioner. Allt jag gjorde var ju bara att ringa fel, säger mamma Frida.

►LÄS MER: Rebecca, 28, om sin cp-skada: Folk har skrikit att jag är ”ett cp”

Och förhoppningen för Mathilda och familjen är nu att cykeln ska kunna komma till sommaren. Så att Mathilda ska kunna få göra det en vanlig 16-åring gör.

– Att kunna cykla med henne till badet, på en fika eller till affären är så mycket lättare än att dra rullstolen en halvmil. Med en cykel får hon faktiskt vara en 16-åring, fast på hennes villkor.

Det här är en rullstolscykel.
Det här är en rullstolscykel.Foto: Trident.
klar

Artikellänk är kopierad

JENNI KARLSSON
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro