ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Insändare: Hur mår du, min broder?

Insändare · 23 Okt 2018
Uppdaterad 23 Okt 2018

Foto: Unsplash


Psykisk ohälsa. Skribenten »Mario« vill fånga upp den som mår psykiskt dåligt och som överväger att avsluta sitt eget liv.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en insändare. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Du sitter på krogen, tar ett glas med polarna, alla skrattar och har kul. Men inom dig finns bara mörker. Ett glas till, sen in i dimman. Snart bryr du dig inte om den tunga röst som ständigt finns där i ditt huvud och som skriker åt dig att allt är skit.

Livet är här och nu. Ni festar järnet, du och dina bröder. Du går hem, däckar i soffan och när du vaknar är den sköna gårdagskvällen glömd och allt känns lika tungt som förut.

»Varför kan jag inte bara vara glad? Varför är jag inte nöjd med mitt liv? Och vad finns det egentligen för mening med allt?«.

Men jag ber dig, min broder, att inte ge upp. Det kommer att bli bättre. Och du har folk omkring dig som faktiskt bryr sig om dig. Precis som den du är.

Jag kan säga detta för att jag själv vet vad det innebär att inte må bra och att skämmas för det. Och jag kan säga detta för attjag såg min egen bror falla och ta livet av sig utan att jag fick någon chans att hjälpa honom att må bra.

quotation startJag såg min egen bror falla och ta livet av sig utan att jag fick någon chans att hjälpa honom att må bra.quotation end

Min bror var 37 år när han dog och han dolde väl för oss alla hur dåligt han mådde. Han dolde det av stolthet och för att han ville skydda sin familj. Han visste att om han berättade skulle vi alla bli oroliga. Men nu sitter jag här med tomheten och önskar så att han sagt något. Så mitt budskap till dig, min broder, är att öppna dig för dem som står dig nära. Även om det ofta är svårt för oss att prata om våra känslor. Glöm inte bort att det är okej även för starka män som oss att visa sig svaga. Vi måste inte alltid ha läget helt under kontroll.

Och en sak är jag säker på, min broder, att om den du öppnar dig för är en äkta vän, så kommer han att hjälpa dig och stötta dig så mycket han bara kan.

Mario

pil
Behöver du någon som lyssnar?

Självmordslinjen: Telefon 90101, chatt eller mejl ([email protected]). Har öppet kl: 06-24 varje dag.

Jourhavande medmänniska: Telefon 08-702 16 80. Har öppet alla nätter mellan kl: 21-06.

klar

Artikellänk är kopierad

Insändare
Insändare
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro