ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Insändare: Jag är också mamma – trots mitt kejsarsnitt

Insändare · 7 Jan 2019
Uppdaterad 7 Jan 2019

Foto: Unsplash


»Att människor väljer att trycka ned oss som fött med kejsarsnitt, är för mig helt orimligt«, skriver »CC« som upplever att omgivningen inte respekterar hennes kejsarsnitt.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en insändare. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

För tio månader sedan födde jag min son med planerat kejsarsnitt. För mig fanns det aldrig något alternativ, ingen möjlighet att föda vaginalt. Jag visste långt innan jag ens blev gravid att om jag hade turen att bli gravid skulle jag göra kejsarsnitt.

I mars 2017 skulle jag påbörja utredning för endometrios. Efter fyra års tortyr med kraftiga mens- och underlivsrelaterade problem, ungefär tiotusen besök hos gyn och specialister, levde jag med konstant daglig ångest och PTSD som utlöstes av så simpla saker som att kissa.

quotation startJag grät dagligen och hatade mig själv som hade blivit gravid.quotation end

I maj 2017 plussade jag, och paniken och resan mot att få igenom ett snitt började. Jag fick tidigt ett möte med läkare på specialistmödravården. Ett möte som slutade med tårar och ännu mer panik då läkaren endast pratade om nackdelarna med snitt. Jag grät dagligen och hatade mig själv som hade blivit gravid.

På nästa möte tog det fem minuter, sedan fick jag både godkänt och tid till mitt planerade kejsarsnitt, då hon insåg och ansåg att i mitt fall fanns inget alternativ. Jag är så enormt tacksam för det och så enormt glad och tacksam att jag fått min underbara unge, när jag inte trodde att jag någonsin skulle få uppleva hur det var att bli mamma.

Att människor väljer att trycka ned oss som fött med kejsarsnitt är för mig helt orimligt. Att andra mammor tyckte förlossningen var underbar, att det är det mäktigaste man kan gå igenom, det är väl jättebra! Grattis till er! Men varför ska jag behöva försvara och ursäkta mitt »val« att föda med hjälp av kejsarsnitt? Ska jag behöva känna och höra att jag »inte fött barn på riktigt«? Kejsarsnitt är verkligen ingen lätt utväg, men ibland är det den enda utvägen. Jag tänker inte skämmas. Och mitt snitt var underbart!

CC

klar

Artikellänk är kopierad

Insändare
Insändare
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro