ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Insider på F-kassan ska ha hjälp maffia bidragsfuska

Clarence Frenker · 8 Nov 2012
Uppdaterad 8 Nov 2012
I dag inleds för andra gången målet mot det så kallade Södertäljenätverket i säkerhetssal 1 i Stockholms tingsrätt. 

I dag inleds för andra gången målet mot det så kallade Södertäljenätverket i säkerhetssal 1 i Stockholms tingsrätt.  Foto: SCANPIX


En jävig nämndeman, hotade vittnen och inte ett enda erkännande. I dag inleds det rekordstora målet på nytt. Samtidigt har flera begärts häktade för att ha lurat till sig miljoner i ersättningar – och en av de misstänkta är anställd på Försäkringskassan.

klar

Artikellänk är kopierad

Samtidigt som 18 medlemmar i Södertäljenätverket i dag ställs inför rätta på nytt fortsätter polisen att slå mot den grova organiserade brottsligheten i Södertälje.

Efter tisdagens och gårdagens razzior på flera håll i Stockholm, där polis tillsammans med ekobrottsmyndigheten och Skatteverket grep ett stort antal personer för misstänkt inblandning i ekonomisk brottslighet, har minst tolv personer anhållits – varav minst åtta av dem i går begärdes häktade för grovt bedrägeri eller medhjälp.

– Vi har hållit förhör, men vad som är sagt och gjort kommenterar vi inte, säger Gunnar Appelgren som leder den myndighetsgemensamma insatsen i Södertälje.

Enligt Länstidningen Södertälje misstänks männen ha lurat till sig miljonbelopp i assistansersättning från Försäkringskassan via ett assistansbolag i Södertälje. En av de misstänkta ska även ha varit anställd på Försäkringskassan och bedrivit brottsligheten inifrån, uppger tidningen.

Totalt ska bolaget, som uppges ha 98 anställda, ha en omsättning på nästan 50 miljoner kronor och åklagaren har nu begärt att 12 miljoner kronor ska frysas.

Utredningen, som är belagd med högsta sekretess, är ett av 36 just nu pågående ärenden som omfattar den organiserade ekonomiska brottsligheten i Södertälje. Och enligt polisen fortsätter utredningarna att växa.

Men vilka eventuella kopplingar ärendena har till det så kallade Södertäljenätverket och dess utpekade medlemmar som tidigare dömts för mord, våldsbrott och utpressningar vill polisen inte svara på. 

– Det är den ekonomiska brottsligheten vi har fokus på nu, och det tänker vi fortsätta med, säger Gunnar Appelgren.

Historisk rättegång börjar om

I dag inleds den första av totalt 78 inplanerade förhandlingsdagar i Säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt mot de 18 män ur det så kallade Södertäljenätverket som står åtalade för bland annat mord och annan grov organiserad brottslighet i Södertälje.

Det är andra gången som målet avhandlas i tingsrätten sedan Svea hovrätt i oktober passade tillbaka målet efter att en dömande nämndeman befun nits jävig.

Under den rekordstora utredningen, som hittills kostat 208 miljoner kronor, har flera vittnen hotats och försökt skrämmas till tystnad. Dock uppges samtliga vittnen vittna på nytt.

– Vi har fokuserat på säkerheten under hela resan och det fortsätter vi att göra, säger Gunnar Appelgren.

Samtliga åtalade, däribland nätverkets utpekade ledare Bernard Khouri som dömdes till livstids fängelse för att ha beställt dubbelmordet på bröderna Moussa, nekar till brott.

Både domare och nämndemän har nu bytts ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro