ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Insomningstabletter helt slut: “Det påverkar vardagen

Valerie Kaspersen · 12 Feb 2019
Uppdaterad 12 Feb 2019
Magnus Frisk, pressansvarig vid Apoteket.

Magnus Frisk, pressansvarig vid Apoteket. Foto: Apoteket/ TT


Insomningstabletterna imovane och zopiklon är helt slut, vilket har skapat problem för många. – Om jag inte har sovit på ett par dygn så är risken stor att jag blir manisk eller får en psykos, säger Emma.

klar

Artikellänk är kopierad

På grund av en fabriksflytt och leveransförseningar råder det stor brist på läkemedel som innehåller zopiklon i styrkorna 5 mg och 7,5 mg. Brister tros hålla i sig till april. 

Zopiklon används bland annat för behandling av tillfälliga sömnbesvär hos vuxna, men kan också användas vid vissa långvariga sömnbesvär.

Påverkar vardagen

En av de som drabbats är Emma som är bipolär. Hon har fått zopiklon, som är det verksamma ämnet i imovane, utskrivet av och till under tio års tid för att inte behöva bli manisk eller få en psykos.

– Om jag inte har sovit på ett par dygn så är risken stor att jag blir manisk eller får en psykos. För att stoppa det så tar jag en imovane för att somna och så tar jag quetiapin som är antipsykotisk.

I och med att zopiklon är slut har Emma behövt gå över till en annan medicin. Men de får Emma att känna sig väldigt trött dagen därpå.

– Istället för att kunna ta en tablett och gå och lägga mig vid 22.00 så får jag börja med att ta propavan klockan 18.00, vänta i två timmar och sedan ta en dubbel dos quetiapin. Är då en sengångare dagen efter, men hjärnan har iallafall fått vila en natt, säger hon och fortsätter;

– Så det påverkar vardagen på så sätt att min dotter inte bor lika mycket hos mig under den här perioden.

För Emma fungerar zopiklon bättre, men tills det kommer in igen så får hon använda sig av propavan och quetiapin.

– Jag har tät kontakt med min psykiatriker och vi pratar ofta. Jag är inte heller beroende av det då jag använder det i nödfall, så jag upplever ingen abstinens. Men man blir ju orolig för alla andra som kanske är beroende och för de som inte får hjälp med avvänjningen.

Tar in från andra länder

Magnus Frisk, pressansvarig vid Apoteket, säger att de kommer att få in zopiklon på fredag eller i början av nästa vecka.

– Läkemedelsverket har utfärdat en dispens, så att man får ta in zopiklon i finska och danska förpackningar. Det är beställt, säger Magnus och fortsätter;

Magnus Frisk rekommenderar de personer som är berörda att ta kontakt med sin läkare, ifall man behöver ett alternativ till imovane eller zopiklon.

– Det finns alternativa insomningsmedel som innehåller andra aktiva ämnen, men eftersom olika personer har olika problem och behov så bör de ha en dialog med sin läkare.

Emma heter egentligen något annat. 

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro