ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Inspektör: Inte ovanligt att robotar går till attack

Tomas Lundin · 27 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Industriroboten på bilden är inte densamma som gick till attack mot en anställd i norra Stockholm.

Industriroboten på bilden är inte densamma som gick till attack mot en anställd i norra Stockholm. Foto: Scanpix / Arkiv


klar

Artikellänk är kopierad

En anställd på ett industriföretag norr om Stockholm var nära döden när företagets stenlyftarrobot gick till attack. Enligt Arbetsmiljöverket är det inte ovanligt att robotar skadar anställda. – Det är ganska mycket olycksfall som kommer av att man går innanför robotars arbetsområde, säger Håkan Edén, tillförordnad tillsynsdirektör.Händelsen inträffade förra sommaren på ett företag som arbetar med stenanläggning. Den anställde skulle gå in till maskinen för att lyfta bort några stenar som hamnat fel.

– Han trodde att han hade stängt av den manuellt, men när han sen står bredvid den går den igång och tar hans huvud för en sten. Den klämde åt honom rejält och han bröt bland annat några revben och fick en del andra blessyrer. Mannens bror stängde av roboten vilket kanske räddade hans liv, säger åklagare Leif Johansson.

Arbetsmiljöverket har efter en inspektion gjort en åtalsanmälan mot företaget. Arbetsgivaren har tagit bort skyddsstaketet runt maskinen för att komma förbi med lastpallar, enligt rapporten. Dessutom har man brustit i att ge den anställde den utbildning den behöver för att utföra sitt jobb på ett säkert sätt.Trots detta har åklagaren valt att inte väcka åtal för arbetsmiljöbrott. En anledning är att brodern, som sannolikt räddade livet på den skadade, är arbetsledare.

– Det är ett intressant mål men det gick inte att driva vidare då mannen i fråga inte hade någon vilja att göra det.

Företaget straffas i stället med en företagsbot på 25 000 kronor som ska ges till den anställde.

Frakturer, sår och hjärnskador

ROBOTSKADOR. Varje år sker enligt Arbetsmiljöverket mellan 30 och 40 personolyckor med industrirobotar inblandade.

– Det är ganska mycket olycksfall som kommer av att man går innanför robotens arbetsområde, säger Håkan Edén, tillförordnad tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket i Stockholmsregionen.

De vanligaste skadorna sker på fingrar och händer. Även skador som diskbråck och hjärnskador har registrerats i Arbetsmiljöverkets statistik.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro