ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Inspektörer ska rätta lärarnas rättningar

Charlotte Simonsson · 12 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: SCANPIX

Lärare sätter för höga betyg, anser utbildningsminister Jan Björklund (fp). Särskilda skolinspektörer föreslås kontrollrätta de nationella proven.

Den nya myndigheten Statens skolinspektion, som inrättas nästa år, får 150 miljoner extra i resurser till inspektion av bland annat betygsättning.– Kvaliteten i undervisningen och i resultatbedömning kommer nu att granskas på ett helt annat sätt, säger Jan Björklund.

Han menar att det gått inflation i betygen och är kritisk till att de skiljer sig åt mellan olika skolor i landet. Den utredning som presenterades i går föreslår att 10 procent av de nationella proven kontrollrättas av särskilda skolinspektörer. Resultaten på proven ska också jämföras med det betyg eleven får.

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Preisz är tveksamt positiv.– En gemensam bedömning kan vara bra, om de nationella proven syftar till att ge politikerna besked om var man ska sätta in resurserna. Men vi vill inte ha en inspektion som överprövar lärares kompetens.

Riksdagsledamoten Rossana Dinamarca (v) är kritisk.– Det är inte fler inspektioner vi behöver utan mer resurser till skolan och fler lärare, säger hon.

Att Jan Björklund nu vill ha fler skolinspektioner ligger i linje med en förstärkt statlig roll, som också uppvisar en spricka i regeringen, menar Anders Fredriksson, doktorand i utbildningsvetenskap vid Göteborgs universitet.– Folkpartiet är beredda att gå mycket längre när det gäller att öka statens kontroll över skolan än andra partier i regeringen.

klar

Artikellänk är kopierad

Charlotte Simonsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro