ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Inspireras av Eurovision – laga Kyckling Kiev

Jonas Cramby · 10 Maj 2017
Uppdaterad 10 Maj 2017
Fritering är en sådan grej som många människor av någon anledning verkar vara lite rädda för att göra hemma. Men det är inte så krångligt som man kan tro, jag brukar tänka på det som stekning men med lite mer olja. Om du ändå inte vill fritera din Kyckling Kiev så kan du ge den en stekyta i pannan och sedan låt den gå färdigt i ugnen.

Fritering är en sådan grej som många människor av någon anledning verkar vara lite rädda för att göra hemma. Men det är inte så krångligt som man kan tro, jag brukar tänka på det som stekning men med lite mer olja. Om du ändå inte vill fritera din Kyckling Kiev så kan du ge den en stekyta i pannan och sedan låt den gå färdigt i ugnen. Foto: Jonas Cramby


Vad ska man egentligen laga om man vill ställa till med en liten Eurovisionfest i helgen och vill servera något gott från värdlandet Ukraina? Kyckling Kiev förstås. Här är Jonas Crambys recept.

klar

Artikellänk är kopierad

Kyckling Kiev är en sådan slags rätt som var otroligt hipp en gång i tiden men som man nu inte ser särskilt ofta vare sig på krogmenyer eller i hemmakök. Men till skillnad från till exempel mandelfisk, Hawaiikassler och Flygande Jakob är det mat som inte riktigt förtjänat att falla i glömska. Det här är nämligen riktigt moffigt. Lyssna bara: Kyckling Kiev består av ett kycklingbröst som panerats, fyllts med vitlökssmör och sedan friterats knaprigt lite som en blandning av vitlöksbröd och chicken nuggets alltså! När man sedan börjar äta exploderar liksom det heta vitlökssmöret i ansiktet på en som en delikat geyser och på 70-talet ansågs rätten vara ett sådant hot mot skjortor, tröjor och blusar att Ukrainska turistbyrån utfärdade varningar.

Så här gör du Kyckling Kiev hemma:

2 personer2 kycklingbröst50 gram smör, rumsvarmt2-4 vitlöksklyftor, rivna2 msk bladpersilja, finhackad2 msk salvia, finhackad1 citron0.5 dl vetemjöl1 ägg1 dl pankoströbrödsalt och pepparFrityrolja

1. Blanda ihop smör, vitlök, bladpersilja och gräslök. Smaka av med salt och en kläm från citronen. Kanske lite zest också? Forma till en korv och rulla ihop med plastfolie och låt stelna i frysen.

2. Skär kycklingbrösten i mitten på längden utan att skära helt igenom. Vik upp och lägg mellan två bitar plastfolie. Banka tunna med en kavel eller liknande, tills cirka 0.5 cm tjocklek. Lägg på halva den frysta vitlökssmörkorven och rulla sedan ihop kycklingen runt smöret utan att det blir några glipor, i så fall smälter smöret ut i oljan lite senare och det är inte så kul. Rulla in tajt i plastfolie och stoppa i frysen i 1 timme.

3. Häll vetemjöl och lite salt på ett fat, häll ett snabbt uppvispat ägg på ett annat och pankoströbrödet på ett tredje. Doppa de stelnade kycklingfiléerna i först mjöl, sen ägg sist panka och fritera i 160 gradig olja i cirka 8-10 minuter, eller tills pankon är gyllene och ser krispig ut. Låt rinna av och förvara i 100 gradig varm ugn tills det är dags att äta. Servera som tv-snacks, eller med ris eller potatis samt en sallad som en middag.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro