ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Instagram raderade konto – för att det visade kvinnligt könshår

Linnea Carlén · 21 Jan 2015
Uppdaterad 21 Jan 2015
Till höger Sticks and Stones modebild på två kvinnor med könshår mellan benen som ska ha varit för mycket för Instagram.

Till höger Sticks and Stones modebild på två kvinnor med könshår mellan benen som ska ha varit för mycket för Instagram. Foto: Sticks and Stones / Instagram sticksandstonesangency


Instagram raderade modetidningens bild och konto – av (o)naturliga skäl.

klar

Artikellänk är kopierad

Grundaren bakom den australiensiska modetidningen och agenturen Sticks and Stones, Ainsley Hutchence, laddade häromdagen upp en bild på Instagram på två kvinnliga modeller i badkläder, där deras könshår delvis syns.

Detta ledde till att kontot oväntat raderades.

Hutchence menar nu att det rör sig om censur, och att beslutet är rakt igenom sexistiskt.

– Tyvärr har Instagram uteslutit det naturliga hår som återfinns på alla kvinnokroppar hos de som inte trimmar sina linjer. Det här håret syns ibland på sidorna av badkläder som det gör på män i deras underkläder. Men Instagram verkar vara okej med manligt könshår, sa Hutchence till nättidningen Mic.

Under hashtagen #bikini på Instagram återfinns i skrivande stund över 10,6 miljoner bilder, många​ av dem snarlika eller mer avklädda och utmanande än modebilden hon laddade upp.

Den enda märkbara skillnaden tycks vara just könsbehåringen, vilket fått Hutchence att reagera. Hon menar att Instagram endast tillåter dessa bilder då kvinnorna rakat och vaxat sig enligt rådande ideal för hur kvinnokroppen ska se ut för att få synas.

Skyltdockor med könshår i New York

– Observera att det finns en mycket liten blek bröstvårta i fotografiet samt en buske så jag kan inte vara alltför säker på om kontot har tagits bort på grund av bröstvårtan eller busken, men oavsett ärn det ett väldigt naturligt icke sexuellt foto och jag har försökt att kontakta Instagram minst 25 gånger sedan det hände, säger hon till Metro.

På ondagen har hon ännu inte har fått någon förklaring till varför kontot stängts ner.

Genusvetaren Fanny Ambjörnsson menar att obehaget inför kvinnlig könsbehåring handlar om rädsla för vad som är normöverskridande.

– Det första sättet folk reagerar på är att det upplevs fult och äckligt, och det är beroende av samhällets normer och värderingar. Vi upplever det naturligt att kvinnor inte har något hår där (mellan benen, reds. amn.) men i själva verket är det någonting som ständigt görs, säger hon till Metro.

Hon menar att gränserna för könsbehåring har förskjutits ganska snabbt och att förändringen är stor om man jämför med för bara 15 år sedan.

– En anledning är att det nuförtiden huvudsakligen är på kropparna som vi gör skillnad på män och kvinnor. Könsskillnad förväntas egentligen inte finnas på så många andra områden. Vi lever i ett samhälle som säger sig vara jämställt och kvinnor och män ska kunna göra samma saker i arbetslivet och vara lika fria i offentligheten och sådana saker. Däremot förväntar vi oss fortfarande att kropparna ska vara naturligt olika.

Ainsley Hutchence har efter händelsen lagt upp en bild på Sticks and Stones officiella Instagram där hon ritat över könsbehårigen och skrivit:

"Det här är ok på Twitter :)"

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro