ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Inställda rättegångar kostar 160 miljoner i Skåne

Evelina Olsson · 25 Mar 2013
Uppdaterad 25 Mar 2013
Inställda rättegångar kostar 160 miljoner

Inställda rättegångar kostar 160 miljoner Foto: Scanpix


Vittnen som inte vågar dyka upp och åtalade personer som vägrar att infinna sig i rättssalen. Bara hittills i år har närmare 600 rättegångar i Skåne ställts in.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det är ett stort bekymmer, säger Lennart Strinäs, chefsrådman vid Malmö tingsrätt.

Enligt Riksrevisionen kostar en rättegång som ställs in samma dag i snitt 11 000 kronor. Statistik från Domstolsverket över de senaste fem åren visar att ungefär var fjärde rättegång i Skåne ställts in. Totalt rör det sig om drygt 14 000 rätte­gångar som inte blivit av de senaste fem åren, detta till en kostnad på drygt 160 miljoner kronor.

Situationen är värst i tingsrätterna i Hässleholm och Lund där närmare 27 procent av alla planerade rättegångar inte genomförts. En förklaring är misslyckade delgivningsförsök, domstolarna lyckas helt enkelt inte få tag på de åtalade.

– Det här är ett problem som vi diskuterar jämt och ständigt. Vår kanslipersonal har fullt upp med att ringa runt och avboka inställda rättegångar och våra nämndemän sitter och har inget att göra, säger Jörn Jacobsson, lagman vid Hässleholms tingsrätt.

Enligt Björn Serrander, rådman vid Malmö tingsrätt, är inställda rättegångar något som främst drabbar ärenden som rör småbrott.

– Jag har själv uppmärksammat att personer som gång på gång gör sig skyldiga till grov olovlig körning sätter i system att inte göra sig anträffbara, säger han.

I dag har domstolarna möjlighet att döma ut upp till tre månaders fängelse i parternas utevaro. Regeringen håller nu på att se över möjligheterna att genomföra fler rättegångar utan nyckelpersoner på plats.

– Vi har möjlighet att utdöma ett vite på 2 000 kronor för de som inte dyker upp. Men vill man verkligen inte komma till rättegången så har detta ingen effekt, säger Lennart Strinäs.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro