ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Instruktör skjuten på svensk skjutbana

Emmelie Wallroth · 29 Aug 2014
Uppdaterad 29 Aug 2014
Här sköts en instruktör i benet tidigare i augusti. 

Här sköts en instruktör i benet tidigare i augusti.  Foto: Gustav Gräll


Tidigare i veckan sköts en instruktör till döds på en skjutbana i USA. Och bara några veckor tidigare inträffade en olycka på en skjutbana i Västberga i Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Skärmdump/Youtube

För ett par år sedan sköts en man ihjäl på Spillepengens skjutbana i Malmö. Och tidigare i veckan rapporterade flera medier om den tragiska olyckan i Arizona i USA då en nioåring flicka råkade skjuta ihjäl sin instruktör på en skjutbana. Nu kan Metro rapportera om ytterligare en olycka.

Nioårig flicka sköt ihjäl instruktör

Den 2 augusti blev en instruktör av misstag skjuten i benet av en av kunderna som besökte skjutbanan The Target i Västberga i södra Stockholm.

Björn Nyberg, vd på The Target, vill inte kommentera händelsen eftersom en utredning pågår hos arbetsmiljöverket, men han bekräftar att en instruktör sköts i benet av en kund som var på skjutbanan för en ”prova på-aktivitet”.

– De inblandade, instruktören och personen som avfyrade vådaskottet, har blivit hörda. Det var en olycka och vi har aldrig varit med om någonting sådant tidigare, säger han.

Instruktören fördes till sjukhus och klarade sig utan allvarliga skador. Söderortspolisen bekräftar att en olycka ägt rum på skjutbanan den 2 augusti och att den rapporterades som olycksfall/sjukdomsfall.

Trots den senaste tidens rapportering om skjutolyckorna  så är det väldigt ovanligt att sådant inträffar i Sverige. Hans Drugge, skyttekonsulent på Svenska skyttesportförbundet, biträder polisen när de besiktigar skjutbanor.

– Vi har en incidentrapportering när det sker saker och ting och det kan gå flera år mellan rapporterna som kommer in. Det är otroligt ovanligt och sällsynt. Direkta skottskador på person är försumbart i statistiken, säger han.

Skjutbanorna besiktigas vart femte år och instruktörerna som finns ute på banorna utbildas. Det finns inga generella regler för hur många instruktörer i förhållande till antal kunder som måste befinna sig på banorna.

– Nej, det gör det egentligen inte. Det är en bedömning som görs från gång till gång beroende på utbildningsnivån hos personerna som ska skjuta, säger Hans Drugge.

Peter Thorsell är verksamhetsansvarig för vapenärenden på rikspolisstyrelsen.

– Tack vare att vi har en så bra vapenlagstiftning i Sverige jämfört med USA så sker det inte så många olyckor, men visst händer det saker. Vådaskott går ju av ibland och olyckor sker även här.

Samtliga verksamma skyttebanor i Sverige är kontrollerade och godkända av polisen.

– Och skytte sker ju främst i regi av godkända skytteföreningar, vilka polisen också har kontroll över, säger Peter Thorsell.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro