ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Inte ens hälften godkända

Edvin Gepertz · 8 Sep 2011
Uppdaterad 8 Sep 2011
– Folk underskattar kraven och nivån som krävs av en som ska göra en uppkörning, säger trafikskolechefen Zoran Kostov om de låga resultaten på uppkörningar på Hisingen.

– Folk underskattar kraven och nivån som krävs av en som ska göra en uppkörning, säger trafikskolechefen Zoran Kostov om de låga resultaten på uppkörningar på Hisingen. Foto: Christina Blom


Fler och fler kuggar förarproven i Göteborg. Över hälften av uppkörarna på Hisingen får gå hem utan körkort.

klar

Artikellänk är kopierad

Av årets omkring 5 000 uppkörningar på Trafikverkets kontor på Hisingen har 44 procent blivit godkända. Bara tre andra orter i hela Sverige har sämre resultat hittills i år. 2007 blev 55 procent av uppkörningarna godkända på Hisingen och sedan dess har andelen kuggningar stigit varje år. – När eleven kommer hit vill de ha körkort fort och billigt. Bilen, fälgarna och stereon får kosta hur mycket som helst men körkortet ska vara billigt, säger Zoran Kostov, trafikskolechef på Z motor & trafik på Hisingen. När priset och tiden blir viktigare än lektionerna blir kunskapen lidande och det syns på Trafikverkets uppkörningar. – Jag åkte med en halvdag och det var så låg nivå att jag blev rädd, säger Zoran Kostov. Trafikverket har två kontor i Göteborgsområdet. Det andra ligger i Mölndal och har hittills i år 64 procent godkända uppkörningar. Zoran Kostov tror att anledningen till att så många kuggar är att fler chansar i dag och att många som kör privat får svårt på uppkörningarna för att de inte lärt sig köra bil på rätt sätt. Men kompisarna spelar också roll när man tar körkort, man vill gärna kunna säga till vännerna att man klarade körkortet efter bara tre lektioner. – Det är lite status att man ska klara sitt körkort på så få lektioner som möjligt. Det är inte som högskolestatus där du är duktigare ju fler poäng du har. På körskolan är det helt motsatt, man ska ha så få lektioner som möjligt. Prioriteringarna är konstiga, säger Zoran Kostov.

klar

Artikellänk är kopierad

Edvin Gepertz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro