ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Inte okej att stanna hemma under strejken

TT · 1 Jul 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

– Det är alltid ditt ansvar att ta dig till arbetet i tid, säger Mia Rönnmar, forskare i arbetsrätt vid Lunds universitet, till TT.

De stockholmare som är beroende av bussen kan få problem att ta sig till jobbet under tisdagen.

Men det är inte arbetsgivarens problem, menar Rönnmar.– Om man kommer för sent eller är frånvarande är det ett brott mot anställningsavtalet. Det är huvudregeln. Sedan är det klart att första dagen borde arbetsgivaren kunna acceptera att du kommer för sent till något möte. Jag har svårt att se att det skulle kunna leda till någon sanktion, säger hon.

Den anställde måste själv fundera ut någon lösning för att ta sig till arbetet om strejken drar ut på tiden, enligt Rönnmar.Kan man inte skylla på bussarna om man är hemma en vecka?– Nej, du kan inte utebli från jobbet en hel vecka. Det går inte att säga "min buss går inte" och ju längre tiden går desto större krav finns på arbetstagaren att lösa problemet, säger hon.

I Sverige är det ovanligt med stora strejker i de allmänna kommunikationerna. Därför finns i princip ingen praxis på det här området.– Jag har aldrig sett ett rättsfall som behandlar något liknande, säger Rönnmar.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro