ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Inte så snyggt med gott – Gotland på Stureplan

Jonas Cramby · 29 Sep 2011
Uppdaterad 29 Sep 2011
Delikatesser från gotländska gårdar.

Delikatesser från gotländska gårdar. Foto: Pär Hugosson


Anklår och gotländskt får som grillats både långsamt och länge får med beröm godkänt. Jonas Cramby gillar också saffranspannkakan – även utan sylt.

klar

Artikellänk är kopierad

Som att käka middag i relaxavdelningen på ett småstadshotell. Som tur är serveras mat värd att återvända för.
Som att käka middag i relaxavdelningen på ett småstadshotell. Som tur är serveras mat värd att återvända för.Foto: Pär Hugosson
Kandelaber i baren.
Kandelaber i baren.Foto: Pär Hugosson
Inte så trendängsligt.
Inte så trendängsligt.Foto: Pär Hugosson

På hemsidan beskriver sig nyöppnade Gute lounge & grill som ”en gotländsk oas i Stockholmsstressen” samt att ett besök där ska ”kännas som om man sitter utomhus i Visby”. Och, visst, krogen ligger bara ett kubbkast från Stureplan och äger definitivt någon slags vänlig landsbygdsatmosfär som borde vara perfekt om man, av någon anledning, känner att man behöver fly den så kallade trendängsligheten ett par hundra meter bort. Det är till och med möjligt att inredarna tagit konceptet ett par steg för långt: under hela mitt besök kan jag nämligen inte släppa tanken på att jag käkar middag i relaxavdelningen på ett småstadshotell, eventuellt inrett av Ernst Kirschsteiger. Källarlokalen är fylld av ”fiffiga lösningar”, väggarna är täckta av murad Gotlandssten i något slags vågmönster, man sitter i knarriga utemöbler och stora skira tygstycken av den typ som man brukar dela av rum med i inredningsprogram hänger från taket. Det är, som småstadsrelaxer ofta är, inte särskilt snyggt. Maten är det dock inget fel på. Precis som sin lite lyxigare storebrorsa Restaurang Gotland i samma lokaler hittar man nästan bara gotländska råvaror från småbruk och utvalda gårdar på menyn. Och, till min stora förtjusning, är det mesta grillat enligt filosofin low and slow. Till förrätt käkar jag och mitt för kvällen gotländska middagssällskap ett smaskigt 4 timmars grillat anklår från Hagby gård (135 kr) och en bit Gotlandsgris som legat i röken hela 10 timmar och förvandlads till den härligt trådiga massa med ingefärssmak som amerikanerna kallar pulled pork (120 kr).

Revbenen (235 kr) som vi väljer till huvudrätt har bara legat 4 timmar på grillen men är möra och rökiga och serveras med en syrlig coleslaw med äpple. Och det grillade gotländska Krav-lammet med skogssvamp och rotfukter (260 kr) är nästan chockerande mört och saftigt och något jag kan tänka mig återvända för. Avslutningsvis så är, enligt mitt gotländska expertsällskap, saffranspannkakan (120 kr) godkänd – även om den innehåller mer nötter än han föredrar och serveras med en salmbärsmousse. Något han finner lite tramsigt men jag finner ganska gott.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro